ЕУ спремна да Србији обезбеди подршку за енергетику

БЕОГРАД: Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је данас у Београду са шефом Делегације ЕУ Емануелом Жиофреом о приступању Србије ЕУ, посебно у контексту последица тешке геополитичке ситуације у Европи на друштвене и економске токове, како у државама чланицама Уније тако и у онима које су на путу ка чланству.
evropska unija, pixabay
Фото: Pixabay

Жиофре је нагласио да је енергија у овом тренутку заиста веома важна тема и да је ЕУ већ веома активна у овом сектору, саопштено је из Министарства за европске интеграције.

''''Када је реч о диверсификацији извора енергије и рута снабдевања, ЕУ финансира најважнији пројекат Србије у тренутним околностима за обезбеђивање енергетске безбедности и то грантом од 49,6 милиона евра - за изградњу гасног интерконектора Србија-Бугарска, чије функционисање је предуслов за отварање српског тржишта гаса за неруске изворе гаса. Већ разматрамо да подржимо још један интерконектор са Северном Македонијом“, рекао је шеф Делегације ЕУ.

Како је истакао, Србија је, заједно са другим западнобалканским партнерима, позвана да учествује у новој енергетској платформи коју је успоставила ЕУ о заједничкој куповини гаса (и течног природног гаса и водоника), саопштено је из Министарства.

''''Радимо са Србијом на побољшању њене енергетске ефикасности и на повећању обновљивих извора у свом енергетском миксу кроз конкретне пројекте, финансирање и техничку помоћ. Позвали смо министре енергетике партнерских земаља Западног Балкана да присуствују прошле недеље нашем неформалном састанку енергетског савета у Прагу и остајемо у контакту са Србијом како бисмо боље разумели њене енергетске потребе“, казао је Жиофре и додао да је ЕК имала више састанака и на различитим нивоима.

''''Ово је партнерство и морамо да слушамо једни друге да бисмо могли да помогнемо“, закључио је амбасадор Жиофре.

Јоксимовић је захвалила Европској комисији на исказаној спремности да се правовремено партнерски разговара о конкретној помоћи Западном Балкану и Србији у домену енергетике, чиме ће се значајно допринети стабилнијем снабдевању енергентима у зимским месецима.

На састанку је размотрена и најава да ће у оквиру актуелног позива за Инвестициони оквир за Западни Балкан (WBIF) приоритет имати пројекти у области енергетике, а очекује се расписивање и новог позива за достављање предлога пројеката.

У погледу средњорочне помоћи, како су се сагласили Јоксимовић и Жиофре, приоритет ће бити да се у оквиру постојећих инструмената повећа обим средстава за пројекте у области енергетске транзиције и сигурности снабдевања, додаје се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести