Европска комисија: Нема промене формата дијалога 

БРИСЕЛ: На најаву Москве да је спремна да се укључи у Бриселски дијалог, ако се укључе САД, у Бриселу је готово немогуће добити званичан коментар, изузимајући већ више пута поновљен начелан став да свака промена формата у дијалогу, укључујући и ангажман Русије или САД, мора бити подржана од Београда и Приштине. 
mogerini vucic taci
Фото: tanjug (video), ilustracija

”На Београду и Приштини је да се договоре о садржају, корацима, брзини и формату дијалога”, рекао је данас Танјугу званичник Европске комисије, који није хтео да буде именован.

Вест о спремности Москве да се укључи у дијалог дошла је после најава из Приштине, али и САД, да је потребно веће ангажовање Вашингтона у дијалогу о нормализацији односа који се води под покровитељством ЕУ. 

Дипломатски извори Танјуга у Бриселу кажу да је Западни Балкан као један од приоритета ЕУ већ "део редовне комуникације између Брисела и Вашингтона". 

На раније питање Танјуга да ли се у комуникацији Брисела и Вашингтона помињало веће учешће Америке и ангажман некадашње државне секретарке Кондолизе Рајс како у региону тако и у самом дијалогу Београда и Приштине, извори блиски канцеларији шефице ЕУ дипломатије Федерике Могерини кажу да су о "ангажаману Кондолизе Рајс чули само из српских медија." 

"За нас је ситуација јасна. Ми смо посредници у дијалогу, а дијалог је између Београда и Приштине који заједно одлучују као ће се дијалог водити", кажу дипломатски извори Танјуга у Бриселу. 

У Европској комисији наводе да је на недавно одржаном састанку премијера са Западног Балкана и шефице ЕУ дипломатије Федерике Могерини разговарано о ситуацији у региону и о могућностима за напредак западнобалканске шесторке на ЕУ интеграционом путу у 2018. години. 

У Комисији додају да су том приликом учесници нагласили одлучност и интерес да јачају своју сарадњу, добросуседске односе и регионално разумевање. 

”У том смислу наглашена је важност разговора које тренутно воде председници Александар Вучић и Хашим Тачи уз посредовање високе представнице Федерике Могерини, а у циљу нормализације односа између Србије и Косова”, кажу у Европској комисији за Танјуг. 

У Комисији додају и да је у току рад на новој фази дијалога о свеобухватној нормализацији односа између Косова и Србије као и да су обе стране потврдиле своју поредељеност примени већ договорених споразума. 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести