Фабрици: До краја године Србија креће даље на путу ка ЕУ

БЕОГРАД: Одлазећи амбасадор ЕУ Сем Фабрици изјавио је данас да у Србији за годину и по није отворено ниједно ново поглавље у приступним преговорима са ЕУ због пандемије ковида и промене методологије, али је додао да је уверен да ће Србија до краја године кренути даље.
fabrici, tanjug
Фото: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr
Фабрици је за РТС рекао да сматра да ће нови кластери бити отворени, подсећајући да је Београд за то добио подстрек на последњој међувладиној конференцији у Луксембургу.
"На конференцији у јуну видимо позитивну поруку - реформе поново крећу, Србија појачава динамику реформи и да нове кластере треба отворити до краја године. То је могућност, на то се треба фокусирати. Уверен сам да ће Србија до краја године кренути даље", напомиње Фабрици.
Говорећи о критикама на део који се тичу реформи у владавини права, правосуђа, слободе медија и борбе против организованог криминала и корупције, Фабрици напомиње да су то темељне, приоритетне ствари.
"Најтеже их је и остварити па је за то потребно време. Нова методологија проширења даје могућност да се то мало убрза и олакша јер се кроз кластере једонставније прати напредак", указује Фабрици и додаје да је увререн да ће напредак у другој половини године бити опипљивији и да ће се то видети у извештају Комисије.
Фабрици понавља да је дијалог са Приштином кључни елемент за приступање Србије Унији, наглашавајући да Брисел чини све да он и успе.
"Последња рунда дијалога је можда била најтежа од свих оних тежих. Две стране морају да му буду посвећене. Дијалог је кључни елемент за стабилност региона и приступање Србије Унији. Постоји велики интерес да дијалог успе, а ЕУ даје све од себе да се то и оствари", истиче Фабрици.
Одговарајући на критике да услови за приступање ЕУ изгледају као покретна мета, Фабрици тврди да су услови Брисела постојани и да се не мењају и да у овом тренутку у европском путу Србије има довољно јасноће.
"Зна се о чему је ту реч - дијалог са Приштином, владавина права, економске реформе, јавне набавке, субвенције, државна помоћ су ствари на којима треба радити. Земље чланице су на међувладиној конференцији рекле да још нема отварања нових кластера, али да се ствари крећу у позитивном смеру", објашњава Фабрици.
Међустраначки дијалог о изборним условима коме посредују посланици Европског парламента, Фабрици оцењује као добар.
"Очекујем да се на следећем састанку у септембру представе конкретне идеје да би се дошло до споразума око неких тачака", рекао је Фабрици.
Он је истакао и да је мали Шенген значајан, пре свега због слободног регионалног протока робе и укидања роминга.
"Процес приступања ЕУ умногоме олакшава могућност да се Брисел бави целим простором Западног Балкана и да све буде по европским стандардима", каже Фабрици.
EUR/RSD 117.1776
Најновије вести