Фабрици: ЕУ активирала механизме да помогне Западном Балкану

БЕОГРАД:  Европска унија је већ активирала разне постојеће механизме да помогне земљама на Западном Балкану, а посебно Србији, изјавио је шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици.
fabrici
Фото: Tanjug (Vladimir Džuverović)

Наводи да су у сталном контакту са Владом Србије како би се видело како могу на најбољи начин да усмере 200 милиона евра из претприступних фондова у мере за подршку српској привреди.

Фабрици је говорећи о изјави председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен да се уводи забрана извоза медицинске опреме из Европске уније, појашњава да није реч о забрани већ о државној контроли извоза, и да Брисел већ тражи начине да Србији помогне као што је то чинио и у свим ранијим кризним ситуацијама.

"Европска унија координира све мере којима се смањује ризик од корона вируса и штите животи људи и држава, економија. Европски савет је јуче на видео конференцији одлучио о мерама за сузбијање епидемије, о мобилисању свих снага за производњу и набавку важних ствари као што су маске, респиратори и медицинска опрема, како би све то стигло где је најпотребније", рекао је Фабрици, наводи се у саопштењу ЕУ инфоцентра.

Фабрици каже да је Србија корона вирус дочекала спремнија него многе земље баш захвајући помоћи Уније.

Донацијама је обновљено, подсећа, 20 клиничких центара, Институт за вирусологију Торлак, купљена је опрема Инфективној клиници, а у 122 возила Хитне помоћи од 250 колико их је донирала Унија, постоје респиратори.

"Договорено је како ће да реагују Европска централна банка и буџет Уније да подрже привреду. Такође је организована евакуација за грађане Уније који желе да се врате кући из погођених подручја. Показали смо висок степен солидарности и схватања да само ако се држимо заједно, можемо да превазиђемо ову тешку кризу која погађа свет", каже Фабрици.

На питање новинара, да ли се било која од поменутих мера односи на земље кандидате, где је ту Србија, да ли ће моћи да се укључи у те механизме и какву помоћ може да очекује од Уније, Фабрици каже да је ЕУ већ активирала разне постојеће механизме да помогне земљама на Западном Балкану, а посебно Србији.

"Прво смо за Србију активирали систем цивилне заштите који омогућава Србији да од других чланица затражи помоћ. Тај систем је радио и у ранијим кризним ситуацијама као што су биле поплаве. У област здравства, центар за контролу болести у Бриселу понудио је Србији сву своју експертизу у борби против овог вируса. Оно што је речено претходних дана, да Србији није омогућено да купује опрему у Унији није тачно", истакао је Фабрици.

Може се, додаје, продавати изван Уније, само је потребно одобрење земље у којој се тражена роба производи.

"То је учињено зато што су неке земље изван Уније, од којих је Европа куповала медицинску опрему увеле забрану извоза, па да не би било несташица у Европи, морали смо да уведемо контролу одлива те робе. И на крају, помоћи ћемо и економски", рекао је Фабрици.

Наводи да су у сталном контакту са Владом Србије како би се видело како могу на најбољи начин да усмере 200 милиона евра из претприступних фондова у мере за подршку српској привреди.

"Чим добијемо неки преглед од српских власти, деловаћемо. Тренутно се чини да ће највећа помоћ бити потребна малим и средњим предузећима, која сада имају проблема да раде и ми ћемо се свакако ту ангажовати, али смо отворени за све предлоге српске владе како можемо да помогнемо", наводи Фабрици.

Амбасадор Фабрици закључује да се ради и са чланицама Уније и са земљама кандидатима да се заједнички превазиђе криза.

"Ако смо заједно, ако радимо заједно, и у крајњем случају, ако патимо заједно, лакше ћемо изаћи из ове ситуације", поручио је Фабрици.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести