Фабрици: ЕУ је заједно са Србијом и уз Србију

БЕОГРАД: Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици изјавио је данас да се мора констатовати да је ЕУ, не само заједно са Србијом и уз Србију у овом тешком тренутку, већ и да традиционална помоћ Уније даје добре резултате.
fabrici, tanjug
Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bk

"Важно је рећи да је Србија 15. марта увела ванредно стање, дан касније је ЕУ добила званичан захтев Србије за помоћ и ми смо већ 20. марта издвојили 7,2 милиона евра за финансирање опреме", рекао је Фабрици за ТВ Прва.

Упитан да прокоментарише тврдње Карла Билта да је више пажње у Србији било усмерено на кинеску помоћ, Фабрици је казао да се треба концентрисати на изјаву председника Србије Александра Вучића после јучерашњег телефонског разговора са комесаром за проширење Оливером Вархеијем, који је захвалио ЕУ на добијеној помоћи.

Фабрици је казао да је Унија на сто ставила пакет помоћи и то у износу од 15 милиона евра за хитну помоћ, 21 милион евра као краткорочну помоћ и још 50 милиона евра на дужи рок.

"Ту су и друге мере које ЕУ предузима, као што су заједничка набавка, омогућавање слободног протока услуга, економски пакет који припремамо са међународним финансијским институцијама", рекао је Фабрици.

Он је такође подсетио да је Европска унија у претходне две деценије дала или позајмила Србији око 250 милиона евра само у сектору здравства.

"Изграђено је више од 20 болница у Србији, ако погледате Институт Торлак или неке лабораторијске центре, они су финансирани или изграђени захваљујући ЕУ. Здравство у Србији има снажну основу захваљујући томе и наставићемо у истом смеру", поручио је Фабрици.

Фабрици је напоменуо и да је Европска унија финансирала карго летове Србије за допремање опреме, наводећи да се још два лета очекују данас и сутра и да је Влада Србије упутила захтев за финансирање нових 10 летова у априлу.

"Поред тога ЕУ је покренула иницијативу заједничке набавке, позвали смо Србију и земље региона да буду део механизма, јер ћемо добити боље цене и бољи квалитет производа", навео је Фабрици.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести