Фабрици: ЕУ остаје на страни Србије у постизању њеног циља

БЕОГРАД: Шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици предао је премијерки Србије Ани Брнабић извештај Европске комисије о напретку Србије у процесу приступања и поручио да ће ЕУ остати на страни Србије у постизању њеног циља, што је у интересу обеју страна.
fabrici brnabic
Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Фабрици је извештај предао на почетку састанка који се одржао у Влади Србије, којем је присуствовала и министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Фабрици је у обраћању новинарима казао да су главни циљеви годишњег извештаја процена постигнутих резултата у напретку у процесу приступања, где је постигнут напредак, као и где треба постићи напредак, док је други циљ то да Извештај представља подстицај за још темељније реформе.

Надамо се да ће Србија искористити ову јединствену прилику коју Стратегија за Западни Балкан пружа, казао је Фабрици и додао да подстиче премијерку и целу владу да остану посвећени и амбициозни како би унапредили реформску агенду.

Ова и следећа година ће бити круцијалне уколико ваша земља жели да испуни свој циљ приступања ЕУ, истакао је Фабрици.

Важно је да влада стави реформе у центар свог посла, казао је Фабрици и додао да без одлагања треба што пре реализовати реформе.

Говорећи о Извештају, Фабрици је казао да је констатовано да је влада посвећена европском путу Србије, те да је одређени напредак направљен у унапређењу правосуђа, али и да је политички утицај на правосуђе питање које још није решено.

Одређени напредак је постигнут у борби против корупције и организованог криминала и у Извештају се препоручује да постоји стална евиденција истрага оптужница и правосудних пресуда које се реализују, рекао је шеф Делегације ЕУ и истакао да када је реч о слободи изражавања није забележен никакав напредак.

Додао је да је Србија имала позитивну улогу у регионалној сарадњи, посебно у дијалогу с Приштином, а констатована је и позитивна улога унутрашњег дијалога који је покренуо председник Србије Александар Вучић.

Србија мора да уложи напоре да се постојећи споразуми спроводе како би дошло до пуне нормализације односа с Приштином, који ће се преточити у правно-обавезујући споразум, казао је Фабрици.


У Извештају ЕК нема рока за споразум БГ и ПР    

Извештај не помиње никакве рокове, само подстицај да се иде напред у процесу преговора како би се дошло до свеобухватног споразума, рекао је Фабрици.

На примедбу Брнабићеве да се у Извештају препознаје напредак Приштине у оснивању ЗСО, али не и то што је Србија усвојила тужилачку стратегију за ратне злочине и уставне амандмане, што је све учињено након извештајног периода, Фабрици је казао да је могуће да је нешто пропуштено.    

На питање коме грађани Србије треба да верују - Федерики Могерини која охрабрује Србију и друге земље Западног Балкана, док француски председник Емануел Макрон каже да нема проширења пре реформисања саме ЕУ -  Фабрици је казао да не види Макронову изјаву тако негативно.
 


Навео је да је у економким критеријумима констатован добар напредак, посебно у области фискалне политике, где је Србија забележила и буџетски суфицит.

Додао је да раст БДП позитиван догађај, као и пораст извоза, те страних инвестиција, а забележено је и побољшање у пословној клими.

Извештај подстиче даље напоре у реформи пореске управе, јавне управе, државних предузећа и унапређење у области давању државне помоћи и на сузбијању сиве економије, казао је Фабрици и нагласио да је Србија постигла важне резултате у економском домену.

ЕУ је трговински партнер број један Србије и први донатор. Србија и ЕУ су сваким даном све ближи, те ја подстичем и охрабрујем Србију да спроведе свој пут ка ЕУ, не зато што је то нешто што захтева ЕУ, него зато што је то у интересу саме земље и њених грађана, закључио је Фабрици.  

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести