Фабрици: КОВИД криза је зближила Србију и ЕУ

БЕОГРАД: Шеф делегације ЕУ Сем Фабрици оценио је данас да је криза изазвана пандемијом корона вируса, показала да су односи Србије и ЕУ много ближи него што су били пре два месеца.
fabrici, tanjug
Фото: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

КОВИД криза, ако је посматрамо као последњи тест, показала је елементе повезаности, да зависимо једни од других, зеље да радимо заједно, да нас је борба додатно приближила... После свега што смо прошли и урадили могли смо да видимо да смо данас много ближи него што смо били пре два месеца, рекао је Фабрици на амбасадорском панелу о прошлости, садашњости и будућности ЕУ и њених односа са Србијом, А поводом Дана Европе. 

На скупу у организацији ЕУ инфо центра Фабрици и амбасадори Италије, Француске, Холандије и Румуње подсетили су да је и данас солидарност кључна реч као и пре 70 година када је усвојена Шуманова декларација, која је темељ ЕУ, али су додали да тај успешан процес утемељен 9. маја 1950. још није завршен.

"Идеја солидарности била је и данас је покретачка снага нове ЕУ где и народи ван ЕУ просперирају захваљујући својм суседима. Данас када се боримо противи КОВИД-19 та реч има и даље исто значење јер нам солидрности помаже у изградњи боље будуностности", рекао је Фабрици. 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести