Фабрици: Нова помоћ ЕУ медијима у Србији од 2,4 милиона евра

БЕОГРАД: Шеф европске делегације у Србији Сем Фабрици на данашњем онлајн скупу организованом поводом нове помоћи ЕУ српским медијима током ковид пандемије у износу од 2,4 милиона евра, нагласио да у ситуацији када су медији у читавом свету суочавају са економским, а потом и тешкоћама да у такивим околностима остваре свој основни цил ј- независно и професионално информисања, ЕУ жели да додатно помогне.
fabrici, tanjug
Фото: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

"За нас ово је важна иницијатива како бисмо наставили наш рад и подршку коју пружамо медијима и медијској заједници у Србији. Ситуација је изузетно компликована за медије и управо зато као ЕУ желимо да изађемо и додатно помогнемо медије", нагласио је Фабрици.

Како је навео, фокус ЕУ, када је реч о медијима, је на обезбеђивању амбијента за слободно изражавања, те да је то дугорочни циљ.

"Покрећемо бесповратна средстава од 2,4 милиона евра помоћи. Европски фонд за демократију се придружује у реализацији ове иницјативе", додао је Фабрици и казао да је реч о иницијативи која нуди иновативна и флексибилна решења.

"Надам се да ће ова иницијатива и подршка привуци праву пажњу медија да искористите овај пројекат како би се последице ковид што више умањиле и како би медијско окружење оснажило, било независније и професионалније", казао је Фабрици.

Фабрици је подсетио да је на почетку године у Србији усвојена медијска стратегија уз учешће медија, новинарских удружења и дефинисани посебне циљеве - плурализам, економску стабилност, безбедност новианра, власништво медија, транспарентност, саморегулиација.

"Ако се то реализују и спроведу то ће утицати на стварање повољнијег амбијента, што је и кључни инструмент за приступање ЕУ", истакао је Фабрици.

Када је реч о последицама ковид пандемија на медије, приметио је да су том ситуацијом највише погођени штампани и мале медијске куће.

Он је закључио да је потребно окружење које пружа најбоље, те да сви имају право на прописно информисање и да то није право само новинара него читавог дрштва и читавог система.

Подсетио је и да је протеклих шест месецу ЕУ је појачала помоћ Србији, а да је у марту и априлу фокус ЕУ је био на медицинској опреми, запошљавању радника како би се помогло постојећем систему како би се контролисала пандемија", објашњава он.

Сада, додаје Фабрици, гледамо како да помогнемо економији и зато смо покренули читав низ пројеката.

Ижвршни директор Европског фонда за демократију Јиржи Помијановски нагласио је да је њихов задатак у Србији да побољшају амбијент, за који кажзе да је тежак, не само због ковида, већ због опште ситуације у медијиама.

Он каже да је "бити новинар у Србији прави изазов", да види приличан мањак о плурузаму гласова.

"Један од важних стратешких праваца је да сви гласови имали једнаку могућност да представе ставове укључујуци и критичке гласове према власти", казао је Помијановски и додао да медији не треба само да буду слободне и независне већ и бројни, како би грађани Србије имали могућност избора и боље разумели информација и верификовали их, јер је ниво лажних вести висок свуда.

Менаџерка у оквиру Фонда за европску демократију Марија Шошић каже да Фонд пружа различите начине за подршку медијима и медијској продукцији у Србији кроз разноразна менторства, умрежавања и подршке у Бриселу.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести