Фабрици: Овај пут води Србију и регион у ЕУ

ВЛАДИЧИН ХАН: Шеф делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици поручио је вечерас да путеви увек воде људе ка њиховим дестинацијама и да је уверен да ауто пут кроз Грделицу, вечерас отворен, јасно води Србију и цео регион ка ЕУ. 
1
Фото: Танјуг/ Димитрије Гол

Он је приликом отварања овог дела аутопута истакао да Европа снажно подржава повезивање земаља и људи, слободан промет људи и робе укључујући и Западни Балкан. 

Фабрици је изразио задовољство због отварања деонице пута дуге 26 километара наводећи да је у томе помогла ЕБРД својим кредитом од 314 милиона евра, а да ће овај пројекат имати бројне користи. 

Пут ће пре свега омогућити сигурнији транспорт и превоз у региону, а вазан је и за људе који путују на одмор ка различитим дестинацијама. 

Фабрици је истакао да пут не само сто повезује Србију и Северну Македонију, већ Аустрију, Хрватску, Грчку. . . , да је то најдужи паневропски коридор од Салцбурга, у Аустрији до Солуна у Грчкој, да унапређује Западни Балкан. 

Он је истакао да ово није само део инфраструктуре, ово је пут који ће донети бенефит грађанима, сигурније питовање, бржи прелзак граница.

Захвалио је и одао признање свима који су у изградњи пута учествовали и уложили напор да овај пројекат успе, као и ономе шта је Србија постигла укључујући и изградњу најдужег тунела Манајле.

Србија наставља овим путем, како је рекао и ка европским аспирацијама, као и ка Транспортној заједници Југоисточне Европе са седиштем у Београду.

Шефу делегације ЕУ председник Александар Вучић се, у свом обраћању, иначе, извинио што није било превода његовог обраћања, и захвалио и њему и осталим амбасадорима на присуству свечаности, уверен, како је рекао, да и Фабрицијев и долазак осталих амбасадора показује колико желе успех Србије. 

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести