Фабрици: Србија препозната као лидер на Западном Балкану

БЕОГРАД:  Србија има своје чврсто место у процесу проширења Европске уније и препозната је као лидер на Западном Балкану, изјавио је шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици и додао да је ЕУ препознала посвећеност српских власти да створе функционалну тржишну економију. 
Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici Foto Tanjug/S.Radovanović
Фото: Foto Tanjug/S.Radovanović

Фабрици је на округлом столу “Стабилизација и интеграција на Западном Балкану”, на дводневном Економском самиту Србије у Београду, рекао да је ЕУ ове године ставила овај регион и његову европску будућност у центар своје агенде."Ако желимо више стабилности у комшилуку, морамо да одржимо и процес интеграција који укључује и Западни Балкан”, рекао је Фабрици.

Он је истакао да је у претходном периоду у Србији постигнут напредак на пољу економских реформи и макроекономске стабилности, да је инфлација смањена, као и ниво незапослености, да су цене стабилне, као и да су у прва три квартала забележени привредни раст и повећање инвестиција.

Додао је да су, међутим, потребни и додатни напори да би се побољшало пословно окружење, те да је неопходна и оштрија борба против корупције и сиве економије, реструктурирање јавних предузећа и реформа јавне управе.“У основи је дата позитивна оцена Србији, нарочито у економској области, што нам показује да функционише веза између стабилности и интеграција”, рекао је Фабрици. 

Он је подсетио да 66 одсто извоза из Србије иде у земље ЕУ, док 62 одсто увоза у Србију долази из ЕУ.Шеф еврпске делегације подсетио је, такође, да је Србија отворила 18 поглавља у преговорима са ЕУ и да ће ускоро бити отворена и остала.Истакао је да ЕУ представља трансформаторску силу која доноси више стабилности, просперитета, сигурности и већи ниво демократије.

"Док ЕУ остаје национални пројекат за целу Србију, владу, опозицију, невладине организације, пословну заједницу, то је и пројекат и пут напред. Посао моје делегације је да подржи овај процес, како би био бржи и темељнији”, рекао је Фабрици

Он је оценио рекао да стабилност и интеграције представљају два кључна елемента у европском процесу која се узајамно подржавају."Процес европских интеграција доприноси стабилности у региону и истовремено стабилност представља предуслов за процес интеграција", рекао је Фабрици.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести