Фајон у Београду и Приштини крајем децембра

БРИСЕЛ: Државама Западног Балкана потребне су позитивне поруке ЕУ, изјавила је министарка спољних послова Словеније Тања Фајон после састанка министара спољних послова ЕУ у Бриселу и најавила посету Београду и Приштини крајем децембра.
tanja fajon
Фото: Tanjug/ Filip Krainčanić

Међу министрима спољних послова ЕУ владало је велико разумевање да Западни Балкан не треба заборавити, посебно у светлу руске агресије у Украјини и нових безбедносних изазова који постоје и у региону, рекла је Фајон, пренела је СТА.

Она је упозорила да се све земље Западног Балкана суочавају са изазовима, укључујући Црну Гору и такозвано Косово, и додала ''да је неколико министара истакло да Србија мора да се придружи санкцијама ЕУ против Русије''.

Фајон је поновила позив лидерима ЕУ да Босни и Херцеговини доделе статус кандидата до краја ове године, што, како је додала, верује да ће Европски савет и учинити.

Све друго би послало заиста лошу поруку региону и мислим да бисмо много ризиковали, у смислу дестабилизације и кредибилитета наших институција, нагласила је она.

Друга позитивна порука била би укидање виза за грађане такозваног Косова ове године, додала је Фајон.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести