Фактор плус: СНС стабилно на 55, 1 одсто, СзсС 12,2

БЕОГРАД: Српска напредна странка има стабилан рејтинг, а да се избори одржавају у недељу, за ову странку гласало би 55,1 одсто гласача, наводи се у најновијем истраживању агенције Фактор плус, чије резултате данас преноси "Блиц".
Stranke
Фото: Dnevnik.rs

Цензус би прешли и Савез за Србију, који би подржало 12,2 одсто гласача, Социјалистичка партија Србије са десет одсто гласова, као и Покрет слободних грађана, са пет одсто подршке.

Владимир Пејић из агенције Фактор Плус рекао је за "Блиц" да се кампања председника Србије Александра Вучића, упркос критикама, показала као успешан одговор на грађанске протесте и учврстила је бирачко тело СНС-а.

Он наводи да је једино изненађење у истраживању рејтинг ПСГ-а који је удвостручен од када га је преузео Сергеј Трифуновић. 

"То је занимљиво будући да немају ни инфраструктуру, да су их напустили сви чланови и скоро цело руководство. Хоће ли Трифуновић јачати организацију или је блесак попут Саше Радуловића и Белог, то ћемо тек видети", каже Пејић.

Он оцењује и да су међу новим гласачима ПСГ углавном неопредељени.

"Скок рејтинга ПСГ не мора нужно да буде лош по СзС, јер би у евентуалним постизборним коалицијама можда имали више него да наступе заједно. Видећемо и да ли Трифуновић одговара СзС-у", рекао је Пејић, додајући да до сада није приметио његову конфронтацију с Драганом Ðиласом.

Пејић каже да је приметан и благи раст национално опредељених странака - СПАС-а Александра Шапића, Демократске странке Србије, а у истраживањима се овог месеца појавио и СНП Ненада Поповића.

"То има везе с Косовом, јер је грађанима тај став макар декларативно прихватљив. Радикали су благо пали, али сви заједно, све те четири странке имају око 15 одсто гласова", објашњава Пејић.

На питање да ли би изашли на изборе који би се одржали у недељу уколико их опозиција не би бојкотовала, позитивно се изјаснило 46 одсто испитаних, 30 процената не би изашло, док 24 одсто нема став. 

Када је реч о расположењу према Европској унији, јавља се благи скок оних који су за чланство.

"У претходном истраживању било је око два процента више оних који су били против ЕУ", каже Пејић за "Блиц".

Анкета агенције Фактор плус рађена је телефонски на територији Србије, без Косова, а испитано је 1.200 људи.

Испод цензуса би, по подацима агенције Фактор плус на хипотетичким изборима у недељу, остала Српска радикална странка са 3,8 одсто подршке испитаника, Партија уједињених пензионера Србије са 3,4 одсто, Српски патриотски савез (СПАС) са 3,1 и Демократска странка Србије која је прикупила 2,8 подршке испитаника.

Последња два места, са 2,3 одсто подршке, деле Српска народна партија и Социјалдемократска странка.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести