Фалкони: Жеља Француске је да Србија постане члан ЕУ

БЕОГРАД: Жеља Француске је да Србија постане члан ЕУ, као и друге земље Западног Блакана, изјавио је данас амбасадор Француске Жан Луј Фалкони на пријему поводом обележавања почетка промотивне кампање за студије у Француској за наредну годину.
falkoni
Фото: Youtube Printscreen

У Ректорату Универзитета у Београду данас је почео 10. Путујући студентски сајам "Студирајте у Француској", где су младима из Србије представљени најбољи француски факултети, а амбасадор каже да се студирањем у Француској постаје грађанин света.

"Циљ је да се ти грађани врате у своју или неку другу земљу, а не да их задржимо у Француској, и да буду грађани који зраче својим знањем", рекао је Фалкони.

Други циљ студирања у Француској је, наводи амбасадор, успостављање веза и приближавање младих из Србије са младима у Француској, долазак младих из Француске на студије у Србију и да та размена буде начин кроз који се припрема будуће прикључење Србије ЕУ.

"Жеља Француске је да Србија постане члан ЕУ, као и друге земље Западног Блакана. Предлог мог председника (Емануела Макрона) је побољшање начина проширења, да то не буду само поглавља, већ да се у то унесе хуманост, а управо та хуманост се огледа у разменама младих у оба смера", рекао је француски амбасадор.

Фалкони је захвалио свима који су радили на остварењу циља сајма, а то је, каже, да се омогући студентима из Србије да студирају у Француској и да им се отвори један прозор који им омогућава да стекну животно искуство и обогате своје знање.

Татјана Цветковкса из Министарства просвете, науке и технолошког развоја рекла је да су мобилност и интернационализам важне теме, посебно у области високог образовања и припреме студената за глобално тржиште.

Нагласила је да ће интернационализација бити важна тема у Стратегији развоја образовања до 2030. године, и навела да узајамна сарадња у размени студената може да обезбеди обострани развој.

Путујући студентски сајам "Студирајте у Француској" сутра је у Новом Саду на Филозофском факултету.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести