Формиран војвођански „фронт“, могуће заједно и на изборе

НОВИ САД: Лига социјалдемократа Војводине (ЛСВ), Војвођанска партија (ВП) и Демократски савез Хрвата у Војводини (ДСХВ) потписали су данас Споразум о сарадњи, а странке потписнице, према речима лидера ЛСВ Ненада Чанка, могле би изаћи заједно на предстојеће изборе.
lsv_ccanak
Фото: Танјуг (Видео)

Чанак је на конференцији за новинаре рекао да постоји могућност коалиције ове три странке, којима ће се, како каже, придружити још неке војвођанске партије на предстојећим изборима.

Рекао је да овакав тип окупљања у Војводини може бити семе које би могло израсти и подсетити људе у централној Србији и у Београду да грађанска, наднационална и демократска опција нису заувек нестале и да имају своје представнике.

Чанак је објаснио да антифашистичка, антитоталитарна, у сваком случају наднационална, грађанска, интегративна политика коју предлажу ове три организације јесте оно што чини бољу будућност за Србију.

Та боља будућност, као и писменост, као и свашта друго у историји, према његовим речима, очигледно, мора да крене из Војводине.

“Постоји и та војвођанска идеја окупљања и јединства у различитостима на чему би Србија морала да учи, а отварање спомен собе начелнику војвођанског корпуса из времена рата деведесетих година, новосадског корпуса који је темељито изгубио образ рушећи Вуковар и дозвољавајући Овчару, као и промоција књиге којом се доводи у питање трагедија на Тузланској капији, коју нико не назива правим именом, а то је било убиство преко 80 младих људи 1995. године, је оно што чини оквире данашње Србије и на жалост њен најупечатљивији део“, казао је он.

Чанак, Александар Оџић и Томислав Жигманов, оценили су да ће овај савез играти доминантну улогу у политичком животу Војводине, али и Србије.

Томислав Жигманов је казао да је ДСХВ, као најјача и једина релевантна политичка снага хрватске заједнице у Србији, заинтересована за будућност Србије, а самим тим и за будућност Војводине.

Фото: Танјуг (Видео)

"Наше досадашње политичко деловање у најужем смислу је везано за вредности идеолошке основне црте и политичку праксу људи који су нама понудили сарадњу, колеге из ЛСВ и ВП. Ми смо под истим кишобраном већ скоро 30 година, ту се осећамо најбоље, желимо бити конструктивни учесници и поуздани партнери када је у питању реализација ових циљева за хрватску заједницу која је рањена, често пута на маргинама друштвеног живота у Војводини", рекао је он.

Оџић је рекао да је ово важна вест, пре свега за грађанке и грађане Војводине, али да ће у будућности Војвођански фронт сасвим сигурно бити снажан политички опозициони савез, који ће играти доминантну улогу кад је у питању политички живот у Војводини, али исто тако и у читавој држави.

Он је подсетио да су почетком године ЛСВ и ВП потписале споразум о сарадњи и тада најавиле ширење и окупљање око Војвођанског фронта.

Данашњим потписивањем споразума тај процес, како истиче, неће стати, већ ће у будућности добити нове чланице.

Оџић је нагласио да политички живот постоји и ван Београда, односно да постоје људе који живе, раде и у Војводини се баве политиком.

Фото: Танјуг (Видео)

Иначе у споразуму се истиче да је статус и уставни положај Војводине у оквиру Републике Србије, дефинисан Уставом из 2006. године непријхватљив и да Војвођани имају право да одлучују о својој судбини и својим ресурсима.

Странке су се обавезале на борбу за враћање законодавне, извршне и судске власти, обезбеђивање изворних прихода и имовине Војводине, који су гарановани Уставом Србије.

Залажу се за мултинационалну, мултиконфесионалну и мултикултурану Војводину, у којој једнака права имају сви грађани без обзира на националну, верску, родну, завичајну и сваку другу „невољну разлику“.

Странке су за европске интеграције и антифашистичке вредности на којима је Војводина утемељена, а против продаје војвођанске земље, воде и других природних ресурса странцима и враћање енергетских и нафтних ресурса Војводине.

Такође се залажу за демократизацију друштва, слободу и плурализацију медија без којих, како кажу, нема слободних избора.

Исто тако су за кривично гоњење свих починилаца ратних злочина и пљачки, као и доследну лустрацију за носиоце политике репресије и дискриминације из 90-тих година до данас.

Залажу се за израду стратешког плана за хитно заустављање масовног исељавања становништва из Војводине, те и доследну борбу против сваког једноумља и непоштовања права на различито мишљење.

Желе доследну и системску борбу против сваке власти која не признаје и не прихвата право Војвођана на своје изворне приходе, ресурсе, имовину и права на аутномију.

Да би сви ти циљеви постали реални и оствариви ЛСВ, ВП и ДСХВ показују отвореност и спремност на сарадњу, узајамну подршку и заједничко деловање на окупљању свих војвођанских и грађанских опција, наводи се у споразуму.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести