Французи заинтересовани за геотермалне изворе енергије у Србији

БЕОГРАД: Постоји велики потенцијал за сарадњу Србије и Француске у области обновљивих извора енергије, те се може очекивати да се током посете француског председника Емануела Макрона Београду потпише и споразум о сарадњи у области геотермалне енергије, изјавио је данас амбасадор Француске у Србији Фредерик Мондолони. 
frederik mondoloni
Фото: Tanjug (Igor Skendžić)

Он је новинарима, у паузи научне конференције "Освајање обновљивих извора енергије", рекао да је реч о сарадњи у области геотермалне енергије између Стразбура и Војводине, у оквиру француског програма везаног за електричну енергију. 

Навео је да је урађена студија о потенцијалној сарадњи у области геотермалне енергије, и то са три града у Војводини и једним градом на југу Србије где, додаје, постоје многе могућности да се развије тај обновљиви извор енергије.

"У Србији постоји велики потенцијал за одговорајуће инвестиције у тој области", каже Мондолони. 

Како је рекао, можда је преурањено говорити о том споразуму, с озбиром да је за његову припрему остало још мање од месец дана. 

Мондолони је отворио конференцију посвећену енергетској транзицији због климатским променама и поручио да она треба да привуче пажњу јавности о тој важној теми. 

Конференцију "Освајање обновљивих извора енергије", Караван за климу 2, организовали си Француски институт, Француска амбасада, у партнерству са УНДП, Делегацијом ЕУ у Србији, Министарством рударства и енергетике, Министарством заштите животне средине и другима. 

Циљ конференције, одржане у оквиру пројекта "Караван за климу #2" и Европске недеље за обновљиве изворе енерегије, јесте информисање јавности о повезаности између фосилних горива и климатских промена, тежња ка рационалном коришћењу енергије и истицање решења која већ постоје у коришћењу одрживих и чистијих извора енергије. 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести