ФТ:План Вучића и Тачија о границама заслужује опрезну подршку

БРИСЕЛ:  Британски Фајненшл Тајмс оцењује да су званичници САД и ЕУ све више ”загрејани”, а да Берлин ”омекшава” став када је реч о идеји могуће корекције граница и замене територија као решењу за косовски проблем.
beograd i pristina, tajug ilustracija
Фото: Tanjug, ilustracija

У својој најновијој анализи ”Балкански план који заслужује опрезну подршку”, утицајни Фајненшл тајмс бави се питањем ризика и добробити идеје председника Србије и Косова, Александра Вучића и Хашима Тачија, о могућој корекцији граница и размени територије као решењу за дугогодишњи косовски проблем.

”Решење конфликтних ситуација често од лидра захтева храбре кораке чаки и оне који су некада били табу. У овом случају ако председници могу да постигну договор, потенцијална добробит за Србију, Косово и шири регион је довољна да се заслужи опрезна међународна подршка. САД и ЕУ званичници се све више ''загрејани'' за план. Иако је немачка канцеларка Ангела Меркел критиковала идеју, изгледа да и позиција Берлина постаје мекша”, наводи се у тексту. 

Фајненшл тајмс пише да је историја је показала да је ”дирање” граница на Балкану опасније него у било ком другом делу Европе, али и да се српски председник Александар Вучић и његов косовски колега Хашим Тачи крећу ка кључном споразуму у циљу нормализације односа "некадашње југословенске републике и њене некадашње покрајине", што укључује управо корекцију граница и размену територије. 

У даљој анализи наводи се да би долазак до споразума значио напредак Србије ка чланству у ЕУ, а Косову излазак из ”међународног лимба” у коме се налази од једностраног проглашења независности 2008. године. Истовремено такав пробој допринео би наставку евроинтеграционог процеса целог региона и ојачао замах решавања компликованих питања покренут договором Атине и Скопља око имена, наводе у Фајненшл Тајмсу. 

Истовременоо се и упозорава на могуће ”замке” које би овакав договор могао да има, а које се односе на даље етничке поделе у региону. 

”Најопаснија потенцијална последица могла би да буде охрабривање других лидера и народа са подручаја бивше Југославије, на првом месту Срба из Босне, да преправљајују границе које им се не свиђају”, наводе у Фајненшл тајмсу.

У анализи се наводи да још нису познати сви детаљи плана, а председници Вучић и Тачи се позивају да транспарентније представе своје идеје. 

”Кључно је да ЕУ и друге земеље да, уколико постоји пробој, њега испрате одговарајућим признајенм и подршком. То би омогућило да договор постакне мир и стабилност, а не поновне поделе у проблематичном региону”, заључује се у тексту Фајненшл Тајмса. 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести