Галијашевић: Западу потребан Харадинај за сопствене интересе

МОСКВА: Стручњак за безбедност Џевад Галијашевић сматра да су Вашингтон и Брисел заинтересовани за то да на власти на Косову остане један такав противречни политичар као што је Рамуш Харадинај који би помагао Западу како би се вршио притисак на Србију и истиснула Русија са Балкана.
Ramuš HAradinaj foto: Tanjug
Фото: Tanjug

“Западне владе - то су партнери и саучесници у злочинима ОВК и њихових вођа као што су Харадинај, Тачи и други. Заједно су реализовали ''пројекат Косово'', који је подразумевао прогон Срба, стварање квази државе и институција које би биле параван за организовани криминал, трговину оружјем и дрогом….”, каже Галијашевић за дневник “Росијскаја газета”.

При томе је Запад “затварао очи” на трговину људским органима а сада се још спокојније однсоси према њховој ратничкој реторици, додао је он.

По мишљењу Галијашевића, “Запад, а пре свега САД И Немачка, намеравају и даље да користе Харадинаја за сопствене интересе. И чиме он може за њих да буде вредан? Само учешћем у међуетничким сукобима које они планирају, с циљем да се ослаби утицај и улога Србије на Балкану и стварењем претње по територијалну целовитост Србије”, каже Галијашевић.

Запад сматра да је притисак на Србију најбољи начин да се очува “државност” Косова а такође ограничи утицај Русије на Балкану, сматра он.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести