Гашић: И даље ћу бескомпромисно водити БИА ка напретку

БЕОГРАД: Директор БИА Братислав Гашић поручио је данас на свечаности поводом обележавања 120 година од оснивања српске цивилне службе безбедности да ће и даље бескомпромисно водити Агенцију ка напретку и да ником неће дозволити да стане на пут развоју службе и одржавању њеног угледа.
Direktor BIA Bratislav Gašić Foto: Tanjug/video
Фото: Директор БИА Братислав Гашић Фото: Танјуг/видео

Он је на скупу, којем присуствује председник Србије Александар Вучић и више од 60 делегација из света казао да је БИА препозната и уважена у земљи и иностранству што је, каже, дошло до изражаја у протеклих неколико година када је уз подршку председника и председника владе ојачала кадровске ресурсе.

Према Гашићевим речима, у Агенцију је дошао велики број младих, стручних, честитих и пожртвованих патриота, а велика пажња је, каже, посвећена њиховој едукацији и сталном стручном оспособљавању и усавршавању, како у земљи тако и у иностранству.

"Добијамо велику помоћ од Академије за националну безбедност, која има важну улогу у едукацији кадрова који ћер чинити будућност ове службе, чији су едукативни програми усклађени са најсавременијим светским стандардима”, рекао је Гашић на свечаности.

Он је истакао да је БИА суштинску и несебичну помоћ у реализацији задатака добила од других државних органа и институција Републике Србије, а посебно је издвојио визионарску улогу председника Србије Александра Вучића који, како је навео, својом политиком мира и развијања добрих односа са међународном заједницом трасира пут ка просперитету.

“Са жељом да сви грађани Србије иду путем просперитета ка будућности Агенција ће учинити све да тај пут осигура и обезбеди. Сигуран сам да ћемо у том послу успети имајући у виду подршку и сарадњу страних партнера”, поручио је Гашић.

Вредности које смо као Агенција позвани да одбранимо и које представљају суштину и услов постојања државе изложене су озбиљним реалним претњама и изазовима, навео је Гашић и додао да је БИА прва у држави која има одговорност да их благовремену препознају, анализирају и оцене.

“Али то није довољно, јер се од нас очекује и да им се активно делујући наравно на један специфичан начин супроставимо. Чак ни то није довољно. Ово време тражи и да у тој утакници неизоставно победимо”, истакао је директор БИА.

Он је додао да је БИА снажно искорачила у погледу техничке опремљености, као и стварања најбољих могућих материјалних и логистичких услова који доприносе побољшању квалиyтета рада припадника.

“Обновили смо и реновирали све постојеће објекте и изградили нове капацитете доводећи инфраструктуру Агенције на највиши ниво. Желимо да наши припадници имају најсавременије услове за обављање својих важних и одговорних послова”, рекао је Гашић.

Истакао је да је поносан на сарадњу са МУП-ом, Министарством одбране и са правосудним структурама, као и са осталим државним органима, те навео да један од приоритета Агенције остаје даље јачање саардње са надлежним органима унутар земље.

Наводећи да се данас обележава 120 година од оснивања српске цивилне службе безбедности, Гашић је рекао да њену традицију од 1899. године у најбољем духу наставља БИА, а да корене служења отражбини служења држави сежу дубље и проналазе се још у Законику Цара Душана.

“Настављачи смо и традиције заштитника српске нације којима су сложене послове у безбедносној сфери поверовале вође Првог и Другог српског устанка, Карађорђе Петровић и Милош Обреновић”, подвукао је Гашић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести