Генерал Џанг положио венац на Споменик незнаном јунаку

БЕОГРАД: Потпредседник кинеске Централне војне комисије Џанг Јоусјао, који предводи највишу војну делегацију Кине у вишедневној посети Србији, положио је данас уз војне почасти венац на Споменик незнаном јунаку на Авали.
1
Фото: Tanjug

Како је саопштило Министарство одбране, церемонији полагања венца присуствовали су министар одбране Србије Александар Вулин, помоћник министра за политику одбране Милан Ранковић, командант Гарде Војске Србије Миломир Тодоровић, начелник Управе за одбрамбене технологије Младен Вуруна, као и чланови делегације Централне војне комисије Кине.

Након полагања венца, генерал Џанг је у спомен-књигу уписао: "Племенити дух незнаног јунака вечно ће трајати“.

Положени венци на спомен-плочу кинеским новинарима

Министар одбране Србије Александар Вулин и потпредседник Централне војне комисије Кине Џанг Јоусјао положили су данас венце на спомен-плочу на месту некадашње кинеске амбасаде у Београду, у којој је током НАТО бомбардовања 1999. погинуло троје кинеских новинара, а 20 особа је повређено.

Како је саопштило Министарство одбране Србије, министар Вулин и генерал Џанг минутом ћутања одали су почаст жртвама.

Током НАТО бомбардовања, 7. маја 1999. у 23.45 погинули су дописници листа "Гуангминг жибао“ Син Синг и Ðи Ðинг и новинар агенције Синхуа Шао Јунхуан.

Амбасада је погођена са три пројектила. Погођени су јужни део зграде, последњи спрат, приземље и подрум западног дела здања на Новом Београду - видно обележеног као објекат од дипломатског значаја. Уништене су, такође, и помоћне зграде у дворишту амбасаде, док су знатно оштећени и објекти у непосредној близини.

На месту бомбардовања откривена је 2009. године спомен-плоча, као симбол пријатељства два народа, а пре две године ту је почела изградња Кинеског културног центра, додаје се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести