Годфри: САД ће на све начине подржати дијалог Београда и Приштине

БЕОГРАД: Амерички амбасадор Ентони Годфри изјавио је да САД подржају дијалог између Београда и Приштине, наводећи да су они задовољни зато што се наставља Бриселски дијалог.
entoni godfri, Ambasada SAD
Фото: Амбасада САД

"На све могуће начине на које можемо ми ћемо то подржати", рекао је Годфри за ТВ Хепи.

Он је истакао да САД очекује да ће Србија наставити да игра улогу вође на Западном Балкану и на томе ће се, каже, ангажовати.

На констатацију новинара да овде постоји предубеђење да је и Европи и Америци потребна слаба, а не јака Србија, Годфри каже да то није тачно, јер, према његовим речима, најстаблнија земља је успешна земља.

"Суседи такође желе да њихови суседи буду богати јер то значи да ће читав регион бити у бољем положају. Дивим се раду председника (Александра) Вучића и премијерке (Ане) Брнабић који се труде да унапреде и да повежу људе на Западном Балкану и САД подржава идеју "мини шнегена". Верујемо да ће се подстаћи иневстиције у саобраћају, инфраструктури...", додао је амерички амбасадор.

Годрфри додаје да је то "у срцу" онога на шта се фокусирао амерички званичник Ричард Гренел.

"Он верује да можемо да покажемо људима у Приштини и Београду економску вредност сарадње и онда ће бити више подршке за тешке политичке одлуке које треба да се донесу", навео је Годфри.

Пажња је, каже, усмерена да томе да се покуша да се омогући привредама Београда и Приштине да имају тешње везе и зато се толико инсистира да се укину царине, јер је, по његовој оцени, то је велика препрека да се дијалог покрене унапред.

"Милслимо да је велика улога на приватном сектору, не само у томе да Београд и Приштину зближи већ и у борби против ковида 19", истакао је амбасадор.

СРБ видимо као вођу на ЗБ, њена економска моћ расте

Годфри је изјавио да ће његова земља подржати Србију на путу ка Европској Унији јер је јака Србија и у интересу САД.

Годфри је у емисији "Добро јутрро Србијо" на ТВ Хепи рекао да САД то не чине зато што су великодушне или због тога што желе да Србија уђе у НАТО, већ зато што је то у њиховом интересу.

"САД желе да Србија буде просперитетна, стабилна земља, где су добро развијене демократске институције, да буде у миру са својим суседима", рекао је амбасадор.

Он је истакао да је најбољи начин да се то постигне да Србија успе у свом циљу да постане чланица ЕУ, те да је то и циљ САД и да је он ту да помогне да се то и оствари.

"Србија је одабрала своје одредиште, она жели да буде део ЕУ. Наравно да неће заборавити своје историјске и културне везе са Русијом и православним светом. То је битан део онога што чини српски национални идентитет, али веома сам срећан што видим да су Срби западно оријентисани", рекао је амбасадор,

Годфри је рекао и да сматра да не треба да се фокусирамо на кратак период у коме односи наше две земље нису били добри већ на дугачак период у којем смо били пријатељи.

На питање водитеља да ли је он послат у Србију да "сузбије руски утицај", амбасадор је одговорио да је претерано говорити о "толикој борби сила над Београдом".

"Додуше, признајем да циљеви Руске Федерације и циљеви Европске уније за овај део Балкана нису исти. Мислим да већина Срба схвата да чланство у ЕУ није циљ који подржавају сви српски партнери и пријатељи", нагласио је амерички амбасадор.

Наводећи да је четири године живео у Русији те да му је тамо било лепо, рекао је да је ипак "визија стабилне демократије са добрим институцијама, са слободном штампом, са одговорном влашћу оно што САД, ЕУ и ОЕБС подржавају и заговарају", а, како је приметио, не види да то постоји у Русији или у Кини где је на власти комунистичка партија".

Навео је и да су циљеви америчке спољне политике изузетно стабилни и доследни, без обзира на промене администрације. Могу се, како је рекао, разликовати приступ, ниво енергије, али "подршка Србији за улазак у ЕУ није кренула од Ентонија Годфрија, већ траје годинама" и много је помоћи дато Србији да постигне свој циљ.

Амбасадор је подсетио да САД имају међународну агенцију за развој која има споразум са владом Србије с којом ради на разним програмима и да то није нешто што "доносе с поља", већ планове дефинишу заједно.

"Ми Србију сада видимо као вођу на Западном Балкану и њена економска моћ расте, јер је Србија постала привлачније место за стране инвестиције, укључујући и америчке директне стране инвестиције", рекао је Годфри.

Према његовим речима, и пре ковид кризе српска привреда је била најуспешнија и он очекује да ће Србија то вођство да задржи.

Упитан о антисрпској пропаганди у САД која је била актуелна 90-их година и са сликом Срба као "варвара", Годфри је рекао да се са тим не слаже, наводећи да Срби имају поносну историју, велики потенцијал и да зато САД толико пажње и посвећују Србији.

"Зато је председник Доналд Трамп и поставио амбасадора Ричарда Гренела као личног изасланика и могли сте да приметите колико енергије и пажње је он показао прена Балкану и колика је посвећеност председника Трампа у поправљању односа између Приштине и Београда", тврди амбасадор.

Он је истакао да САД подржавају текући дијалог и да су задовољне што се наставља Бриселски дијалог, као и да ће то подржати све нацине на које могу.

"Очекујемо да ће Србија наставити да игра улогу вође на Западном Балкану и у томе ћемо се ангажовати", закључио је Годфри, додајући да се диви раду преседника Александра Вучића и премијерке Ане Брнабивћ који се, како је рекао, труде да унапреде и повежу људе на Западном Балкану.

У том контексту је поменуо и да САД подржавају идеју мини Шенгена.

САД не одустају од састанка у Белој кући

Годфри каже да је изасланик за дијалог Ричард Гренел у блиском контакту са председником Србије Александром Вучићем и премијерком Аном Брнабић са којима, каже, разговара о могућности за нови састанак у Белој кући, који је раније одложен, истичући да САД не одустају од те иницијативе.

На констатацију новинара да је састанак представника Београда и Приштине одложен пошто је активиран оптужни предлог против Хашима Тачија, те да су таблоиди говорили да то Немачка "минира" америчку иницијативу, Годфри је казао да то сигурно није тако.

"Сигурно не. Одбијам то у потпуности", рекао је Годфри на ТВ Хепи и додао да су САД разочаране зато што се тај састанак није одиграо у Вашингтону.

Он је поновио да САД остају при томе да подржавају тај процес и да су спремни да се ангажују на најпродуктивнији начин.

"Амбасадор Гренел је у блиском контакту са Вучићем и Брнабић и они разговарају о могућностима за нови састанак. Наравно, имамо потешкоће због ковида, али циљ нам је да се овај дијалог поново покрене и то не као такмац Бриселу. Не одустајемо од те иницијативе. Надам се да ако можемо тај састанак да одржимо у Белој кући да ћемо моћи процес да погурамо напред", рекао је Годфри.

Он је навео и да не зна ништа о разговорима који би се тицали промене граница.

"Ја то стално видим у штампи, а ни са ким о томе нисам разговарао, ни са једним званичником. Оно што смо рекли и што је доследно јесте да би један споразум могао да буде применљив обе стране га морају прихватити као свој", рекао је Годфри.

Према његовим речима, тај споразум не може да се наметне ''одозго'', наводећи да обе стране морају да га осмисле саме и то је то што САД подржава.

"Дијалог у коме две стране могу да седну заједно и да нађу решење", поручио је амерички амбасадор.

На питање како је могуће да је Београд све испунио, а Приштина није, Годфри напомиње да није све завршено са обе стране и да би било крајње поједностављено да се каже да је Србија све учинила, а Приштина ништа.

"Признајемо да су те таксе од 100 одсто озбиљна препрека наставку дијалога и мислим да је оно што је помогло да се укину те таксе био утицај Америке и лично ангажоавње Гренела. Мислим да је то омогућило да се ухвати неки замајац", навео је Годфри.

Годфри је казао да САД немају двоструке аршине.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести