Годфри: САД настављају да унапређују односе са Србијом

БЕОГРАД: Амбасадор САД у Србији Ентони Годфри изјавио је да ће САД, након избора новог америчког председника Џоа Бајдена, наставити да унапређују односе са Србијом.
Godfri Entoni/Tanjug/Strahinja Acimovic
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић/Годфри Ентони

Тако је амбасадор одговорио на питање новинара како ће избор новог председника САД утицати на односе са Србијом и да ли ће бити неких промена.

"На Србију гледамо као на партнера и у потпуности подржавамо циљ Србије да приступи ЕУ", истакао је Годфри.

Каже да је имао привилегију да гледа обраћање изабраног државног секретара Тони Блинкена пред Когресом пре два дана и да је Блинкен јасно изразио своју подрсксу онме што је до сада учињено на нормализацији економских односа Приштине и Београда.

"Уверен сам да ово што смо данас урадили, потписивањем споразума за подршку инвестицијама, управо је у вези с циљем да се настави подршка нормализацији и бољим односима између Београда и Приштине", навео је Годфри.

Упитан шта ће бити у вези са отварањем амбасаде у Јерусалиму, а што је предвиђено Вашингтонским споразумом, Годфри је рекао да неће да говори у име нове америчке администрације "пре него што они добију прилику да то сами кажу".

"Али могу да вам кажем да секретар Блинкен подржава економску реализацију и да нова администрација подржава овај споразум који смо потписали", додао је амбасадор.

Говорећи о САД, Годфри каже да у демократији није све увек глатко и лако, али да је то најбољи облик владавине који имамо.

Амерички народ је рекао своје и данас имамо новог председника САД, додао је амбасадор.

"Као што је Бајден нагласио јуче у свом говору, САД се суочавају са више криза истовремено. Као и остатак света суочавамо се са овом страшном пандемијом и њеним огромним економским последицама. Такође се у САД боримо са националним преиспитивањем расне правде и политике и глобалном претњом климатских промена. Ово јесу тешка времена, али када размишљамо о протеклим месецима не видим само поделе и бол већ видим и снагу и јединство и одлучност", казао је Годфри.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести