Годфри: Србија ће добити помоћ САД за борбу против вируса

БЕОГРАД: САД су ставиле на располагање 274 милиона долара намењених за хитну медицинску и хуманитарну помоћ за 64 најугроженије земље у борби против корона вируса, а и у Србију ће стићи део тог новца, изјавио је амерички амбасадор у Београду Ентони Годфри.
entoni godfri, Ambasada SAD
Фото: Амбасада САД

Годфри је, у видео поруци објављеној на званичној Фејсбук страници амбасаде САД у Србији, рекао да је Влада Србије послала листу најпотребнијих средстава, како медицинске опреме тако и других ствари које су потребне како би се заштитиле најосетљивије групе становништва.

Како је рекао, САД ће обезбедити ту помоћ Србији у сарадњи са Светском здравственом организацијом и Уницефом.

Додао је да је поносан на помоћ САД Србији, али и због тога што су, како каже, и пријатељи из ЕУ одазвали на позив Србије за помоћ.

Синоћ је прва испорука из ЕУ слетела на аеродром ''Никола Тесла'', а спремне су да крену још четири испоруке из ЕУ. Сви можемо да дамо свој допринос и уверен сам да ћемо се сви изборити с вирусом, ако се држимо заједно, рекао је Годфри.

Додао је да се амбасада труди да прилагоди све остале програме у Србији, како би се акценат ставио на најпотребније у овом тренутку.

Годфри каже да су земље широм света у овом тренутку суочене са бројним изазовима због вируса Ковид-19, али да у томе не треба да буду саме.

САД је спремна да помогне Србији, иако се и ми у својој домовини боримо са истим проблемом. Тако раде пријатељи. Србија и САД су биле савезнице у два светска рата и сада стојимо раме уз раме кад треба да се суочимо са овом здравственом кризом, рекао је Годфри.

Како се наводи на Фејсбук профилу амбасаде, америчка влада брзо је ангажовала до сада највећа средства као одговор на пандемију вируса Ковид-19, како у земљи, тако и у иностранству.

Државни секретар Мајк Помпео јуче је најавио да су САД ставиле на располагање 274 милиона долара намењених за хитну медицинску и хуманитарну помоћ целом свету.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести