Годину од смрти, Праљак више није злочинац, већ "диван човек"

ЗАГРЕБ, БЕОГРАД: Хрватски Вечерњи лист подсетио је да је годину дана од смрти једног од предводника Хрвата Босне и Херцеговине, генерала Слободана Праљка, а у тексту тим поводом Праљка назива "дивним човеком".
1
Фото: Youtube Printscreen

Вечерњи у тексту нигде не помиње да је Праљку пре испијања отрова изречена правоснажна пресуда за ратне злочине, пише београдски "Блиц".

"Вечерњи лист" почиње текст уз констатацију да Праљак за живота није био контроверзан, каквим појединци упорно желе да га окрактеришу, него баш супротно - доследан.

Лист наводи да је Праљак отишао у БиХ након што се прославио у Суњи као војник и заповедник, а затим се нашироко хвали његово херојство и врло хуман однос према заробљеницима, да би потом, наводи Блиц, уследила похвала за операцију "Липањске зоре".

"Наиме, ослобођењем доњег тока реке Неретве и Мостара, Хрватска се ослободила притиска на југу. Операција "Липањске зоре" је заправо прва хрватска "Олуја", кад су у питању ослободилачке акције. Познато је и то да је генерал Праљак слао оружје, противоклопна средства и муницију постројби Драгана Викића у Сарајево. И несебично оружјем помагао Бошњаке", наводи се у тексту, а преноси Блиц.

Том акцијом прогона српског становништва је командовао хрватски генерал Јанко Бобетко, а око 45.000 Срба прогнано је из свог завичаја и уништен је велики број православних светиња.

"Вечерњи" то не помиње, коментарише Блиц.

Цитирајући Праљкове пријатеље и познанике, хрватски лист наводи да се самоубиство могло наслутити, јер је говорио да "ниједне минуте неће живети као ратни злочинац".

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести