Гојковић: Дала сам све од себе да будем добар председник Скупштине

БЕОГРАД: Скупштина Србије наставиће рад после празника, а посланици ће у јануару расправљати о сету закона из области образовања, као и инфраструктуре, најавила је данас председница парламента Маја Гојковић.
maja gojkovic
Фото: Tanjug (D. Kujundžić, arhiva)

"Убеђена сам да ћемо до краја мандата успети да се посветимо расправи о закону о пореклу имовине, то је важно за борбу против корупције", рекла је Гојковићева гостујући на РТС-у.

У 2019. години усвојено је 180 закона, отворен је међустраначки дијалог власти и опозиције, а посланици су изабрали и чланове Савета РЕМ-а, каже председница парламента.

Гојковић је, сумирајући претходну годину, рекла да је најважнија ствар то што је благовремено усвојен буџет за 2020. годину.

"За буџет смо имали дупло време за расправу, усвојен је у року, до краја новембра, што се није дешавало раније. И грађани су могли добро да се упознају са буџетом. Никад тако добар буџет нисмо имали", рекла је Гојковић.

Такође је додала да више нема усвајања закона по хитном поступку.

"Сваки посланик може добро да се упозна са текстом предлога закона и одлучи да ли ће усвајати амандмане или не", истакла је.

Председница парламента каже и да је "круна" досадашњег рада овог сазива одржавање 141. заседања Интерпарламентарне уније у Београду.

Навела је да је у октобру на тај скуп дошло више од 2.500 парламентараца, 77 председника скупштина.

"То је круна нашег рада, били смо центар, то је велико признање и Србији и Београду", истакла је председница Скупштине.

Гојковићева је посебно истакла то, што се, како каже, дијалог странака вратио у парламент.

"Улица није место за дијалог, нити плато испред Скупштине или испред РТС-а. Велика победа демократије је то што смо се вратили у парламент. Убеђена сам да смо знатно побољшали изборне услове", сматра Гојковић.

Указала је да је испуњено више од 95 одсто онога што су власт и опозиција договорили током дијалога.

То је попуњавање нових цланова Савета РЕМ-а, а први пут у историји вишестранацја имамо комисију која це пратити изборни процес", рекла је.

Одговарајуци на питање да ли ће можда бити председница скупштине и у трећем мандату, Гојковићева је рекла да це "своје дилеме прво поделити са председником СНС-а и колегама".

"Овај посао је заиста захтеван, тежак, мислим да сам дала све од себе да будем добар председник и посланик", закључила је председница Скупштине.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести