Гојковић: ЕУ приоритет Србије, очекујемо помоћ пријатеља

БУДИМПЕШТА: Европска унија остаје спољнополитички приоритет Србије, која на том путу очекује помоћ пријатеља, изјавила је председница Скупштине Србије Маја Гојковић на састанку с председником мађарског парламента Ласлом Ковером. 
Maja Gojković, Skupština Srbije Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Гојковић је захвалила Мађарској на подршци европском путу Србије, наводећи да наша земља очекује да се преговорачки процес убрза током аустријског и румунског председавања, те указала да је у том смислу важна подршка пријатељских земаља, као што је Мађарска, јер Србија јесте Европа и треба да буде део ЕУ.

Председница парламента је упознала Ковера са ситуацијом на Косову и Метохији и рекла да је Србија привржена дијалогу и постизању компромисног решења.

Она му је захвалила на прихватању позива да дође у званичну посету Србији, те навела да ће то бити прилика за наставак сарадње.

На састанку је истакнуто и да су билатерални односи на историјски највишем нивоу и да ће две земље наставити да продубљују сарадњу у свим областима.

Ковер је рекао да ће Мађарска наставити да подржава евроинтеграције Србије и убудуће и изразио наду да ће у скорије време доћи до отварања нових поглавља. 

Заложили су се за већу динимику сарадње одбора два парламента, као што су одбори за спољне послове, европске интеграције, пољопривреду, привреду, безбедност, као и делегација у међупарламентарним организацијама и група пријатељства.

Гојковић, која учествује на Петој Конферецији парламената Дунавског региона у Будимпешти, састала се и са председником Државног збора Словеније Дејаном Жиданом, а том приликом је истакнуто да се односи две земље континуирано развијају, као и да има простора за повећање динамике и интензитета сарадње на парламентарном плану.

Гојковић је захвалила на досадашњој подршци Словеније процесу европских интеграција и изразила очекивање да ће Словенија наставити доследно и контуниирано да подржава убрзање процеса уласка региона у ЕУ. 

Она је нагласила да је регионална сарадња за Србију један од приоритета и позвала председника Државног збора Словеније у званичну посету Србији до краја ове године. 

Гојковић се претходно обратили на Петој Конферецији парламената Дунавског региона, а присуствовала је и затварању манифестације Месец српске културе у Амбасади Србије у Будимпешти.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести