Гојковић и Мирзојан: Унапредити билатералну сарадњу

БЕОГРАД: Председница Скупштине Србије Маја Гојковић и председник Народне скупштине Јерменије Арарат Мирзојан закључили су данас у Београду да обе државе желе унапређење свеобухватних билатералних односа.
g
Фото: Tanjug (video)

Истакли су да постоји простора за унапређење економске сарадње, чему би могла допринети и ратификација споразума о слободној трговини између Србије и Евроазијске економске уније, чији је Јерменија члан.

Гојковић и Мирзојан су потписали и Меморандума о разумевању између Народне скупштине Јерменије и Народне скупштине Србије, а након потписивања председница српског парламента је поручила да су тим потписивањем „крунисали парламентарну сарадњу и дали правни и институционални облик сарадње".

Меморандумом озваничавамо и унапређујемо нашу сарадњу на нивоу сарадње наших радних тела, односно одбора за спољне и економске послове, сарадње у области културе, образовања..., казала је Гојковић на заједничкој конференцији за новинаре.

Истакла је да је важно што је унет и облик сарадње у смислу обавезних консултација две парламентарне делегација у мултилатералним телима, као што су парламентарна скупштина Савета Европе, ОЕБС-а, Црноморска економска сарадња, Интерпарламентарна унија и оним мултилатералним облицима сарадње где парламенти Србије и Јерменије деле чланство по темама које су од обостраног интереса, али и од појединачног интереса за те две државе.

Гојковић се захвалила Јерменији што нису признали самопроглашену независност Косова, наводећи да је посебно важно што Јерменија у међународним телима не гласа противно интересима Србије.

Током састанка разговарали смо и о унапређењу односа две државе у последње четири године, казала је Гојковић и истакла да је Србија отворила амбасаду у Јерменији и да очекује да то у Београду уради Јерменија.

Одлуком Владе Србије и Републике Јерменије укинули смо визе за носиоце обичних пасоша, а оно што ће свакако унапредити економску сарадњу наше две земље јесте ратификација Споразума о слободној трговини с Евроазијском економском унијом чија је чланица и Јерменија, казала је Гојковић.

Мирзојан је навео да су током састанка посебно нагласили улогу група пријатељства које функционишу у оквиру два парламента и додао да су се дотакли и билатералне сарадње у оквиру међународних парламентарних форума, наглашавајуцћи потребу за ближом и координираном сарадњом.

Говорећи о отварању Амбасаде Србије у Јерменији, Мирзојан је казао да ће успостављање сталног дипломатског представништва постати нови подстицај за развој јерменско-српских односа и сарадње у свим областима.

Додаје и да ће безвизни режим за грађане отварити нове могућности за унапређење билатералних односа.

Јермернија придаје велики значај сталном развоју односа са Србијом и унапређењу међусекторске сарадње, казао је Мирзојан и додао да ће јерменска страна наставити да ради на даљем јачању и унапређењу сарадње између две земље.

Када је реч о економској сарадњи, Мирзојан каже да тренутни ниво те сарадње не одражава целокупни потенцијал.

Према његовим речима, с Гојковић је разговарао и о, како каже, проблему Нагорно Карабаха.

Мирно решавање сукоба је један од приоритета спољне политике Јерменије. За нас су сигурност и статус Артсака приоритет. Срж решења сукоба су људи који су вековима живели и стварали у својој домовини, која је домовина њихових предака. У том погледу важно је директно учешће власти које је изабрао народ Артсака у мирном решењу, посебно у погледу круцијалних питања, казао је Мирзојан.

Додајући да су сви сукоби различити, Мирзојан истиче да им је свима један заједнички именитељ - потреба да се сукоби решавају искључиво мирним путем.

Према речима председника јерменског парламента, разговарали су и о међународном признању геноцида над Јерменима.

Признавање и осуда геноцида над Јерменима је универзално питање, које у првом реду има за циљ да спречи да се такви злочини понове, навео је он.

Члан Парламентарне групе пријатељства с Јерменијом у Скупштини Србије, народни посланик Драгомир Ј. Карић, нагласио је да је ова посета још један знак да две државе имају одличне односе и да успешно развијају политичку, дипломатску, економску, културну сарадњу, што много значи за оба народа:

Укидање виза веома је значајно за повећање размене како у области привреде и пољопривреде, тако у области туризма, оценио је Карић.

Раније данас, пре састанка и потписивања Меморандума, Гојковић и Мирзојан су положили венце на спомен обележју српско-јерменског пријатељства у Земуну.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести