Гојковић: Интерпарламентарна унија у БГ од 13. до 17.октобра

ЖЕНЕВА: Председница Скупштине Србије Маја Гојковић на свечаној церемонији у Женеви потписала је Споразум између парламента и Интерпарламентарне уније (ИУ) са генералним секретаром ове међународне парламентарне организације Мартином Цангонгом, поводом организовања 141. скупштине ИУ у Београду од 13. до 17. октобра ове године. 
Maja Gojković na svečanoj ceremoniji u Ženevi  Foto: parlament.gov.rs
Фото: Маја Гојковић на свечаној церемонији у Женеви  Фото: parlament.gov.rs

Гојковић је том приликом истакла да је организовање годишњег заседања ИПУ у Београду велика част како за Народну скупштину Републике Србије, тако и за нашу државу и нагласила да је добијање домаћинства резултат веома активног учешћа наше делегације у раду Интерпарламентарне уније у последњих неколико година, саопштено је из парламента. 

Гојковић је рекла да је уверена да це Србија бити добар домаћин и организатор овог важног парламентарног форума и подсетила да 141. заседање за Србију има историјски значај, јер се одржава у години значајног јубилеја Интерпарламентарне уније када се обележава 130 година постојања ове организације. 

Председница Народне скупштине је напоменула да је Парламент Србије увелико започео припреме за организацију овог важног догадаја и да у октобру у Београду очекује велики број парламентарних делегација из читавог света. 

Гојковић је напоменула да це наша земља након 56 година поново бити домаћин годишњег заседања ИПУ и указала да додатан значај овом скупу даје чињеница да се након дужег периода Скупштина ИПУ организује у једној европској земљи изван Женеве, имајуци у виду да је последње заседање у некој од европских држава одржано било пре двадесет година у Немачкој. 

Свечаној церемонији потписивања споразума присуствовала је председнице Интерпарламентарне уније Габријеле Куевас Барон, која је истакла да це заседање ИПУ у Београду, бити прво заседање у Европи после много времена и указала да је од председнице Скупштине Србије добијала увек добре иницијативе. 

Гојковић у Женеви учествује на првом састанку председника парламената у оквиру припремног комитета Пете светске конференције председника парламената Интерпарламентарне уније у Женеви, 8-9. фебруара.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести