Гојковић консултације заказала због расправе о важним темама

БЕОГРАД: Председница Народне скупштине Маја Гојковић изјавила је данас да је шефове посланичких група позвала сада на консултације о унапређењу рада парламента, јер се на дневном реду налазе важна питања, попут закона о швајцарцима, Тијанин закон и најављена седница о Косову и Метохији.
gojkovic, tanjug
Фото: Tanjug/ D.Kujundžić, arhiva

Када је у питању закон о швајцарцима, Гојковић је гостујући на ТВ О2 рекла да би по процедури посланици могли да га усвоје до почетка ускршњих православних празника, након чега ће у мају бити одржана расправа о Тијанином закону, којим ће се повећати казнене одредбе за кривична дела силовања која имају за последицу смрт деце, тинејџера и трудних жена.

Каже да би седница по питању Косова и Метохије могла да буде одржана након подношења извештаја председника Алекснадра Вучић грађанима Србије након његових разговора са председницима Кине, Русије, Француске и немачком канцеларком.

Гојкових је казала да председник жели да присуствује на тој седници, као и да су јуче две опозиционе групације затражиле и његово присуство, осим присуства премијерке и министара.

"Мислим да би та седница могла да се одржи у мају. Претпостављам да ће бити захтева да јој присуствује и директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић", рекла је Гојковић приметивши да делу опозиције окупљене око Савеза за Србију КиМ није важна тема.

Објаснила је да се то може видети и по томе што се њихови захтеви које су изнели приликом протеста у суботу не односе ни на једно питање које је од интереса за грађане Србије и за државу.

"Њихови захтеви су пословни предлози, јер ради се о РЕМ-у и траже да се отприлике РТС претвори у бизнис центар Шолака или Ђиласа. Нема захтева да се реши питање које је важно за грађане, а питање КиМ је такво да не би требало да уопште размишљају да ли да дођу или не", казала је Гојковић.

Говорећи о јуче одржаним консултацијама и не доласку представника опозије окупљене око СзС, Гојковић је казала да не зна шта је тачно СзС, јер немају посланике у Народној скупштини, нити су до сада учествовали у парламентарним изборима.

"Али, дан пре него што ће одржати њихов скуп, који је био потпуно разочарење и за мали број људи који их подржава, али изненађујуће и за нас колико је мали број људи био присутан, најавила сам и позвала све шефове посланичких група да дођу на колегијум и да разговарамо како да унапредимо рад Скупштине, о амандманима, процедури коју смо ми наследили још из 2009.", рекла је председница Скупштине.

Подсетила је да је јуче и Чедомир Јовановић, председник ЛДП-а, рекао да је Пословник по којем Скупштина данас ради усвојен по хитном поступку у јулу месецу када су, каже, ванредне седнице и када о томе нико много не води рачуна.

Навела је да је јуче саслушала све шефове који су се одазвали, предлоге либерала и СРС, који су имали замерке на Пословник и који су указали да би требало радити на изменама и допунама Пословника, за шта ће писмено доставити своје предлоге.

Упитана да прокоментарише критике што је полиција била присутна у Скупштини у суботу за време протеста "1 од пет милиона", Гојковић је казала да је чула да је замерку изнео Балша Божовић, посланик Демократске странке, и оценила је то као недостатак програма и политичке идеје СзС.

"Све што можемо да чујемо од њих је ширење лажних вести, како би уносили немир међу грађане Србије. Трагично је ако Божовић не зна, али његови су гласали за тај Закон о Скупштини, који каже да Скупштину обезбеђује МУП. Они то и раде 24 часа, чувају и имовину, али и људе који се налазе у Парламенту", навела је предедница парламента.

Каже и да Божовић те замерке упућује како би прикрио "фијаско" протеста СзС-а у суботу, када је дошло, наводи, неколико хиљада грађана Србије.

"Ширење лажних вести је одбрана од тога што је протест оголио то колику подршку имају у Србији и то што су планирали да уђу у Скупштину и започну штрајк глађу и да на тај начин блокирају народну вољу и Скупштину", истакла је Гојковић.

Коментаришући изјаве чланова посланичких група странака који чине СзС да нису учествовали у консултацијама јер не желе да се на тај начин враћају у парламент, као и да део опозиције неће дијалог са председницом Парламента, али би разговарали са Мајом Гојковић ако би била део неке формиране делегације, Гојковић истиче да је то неозбиљно и бесмислено.

"Нисам ни позвала све, позвала сам само парламентарне странке, нисам могла да позовем Ђиласа и Јеремића када се они никада нису ни за шта кандидовали и немају своје посланике, као ни Борка Стефановића", рекла је.

Упитана да ли ће успети да испуне своје најаве и блокирају политичаре у петак када у оквиру кампање "Будућност Србије" председник Вучић у Београду буде одржавао скуп, Гојковић је рекла да су те најаве трагичне и да тиме крше устав, јер планирају да спрече грађане да се слободно крећу и изнесе своје ставове.

"То им неће успети, блокирати никога неће сигурно, ни једног грађанина, ни једног политичара, нити једну институцију", рекла је председница парламента.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести