Гојковић на Европској конференцији председника парламената

БЕОГРАД: Председница Скупштине Србије Маја Гојковић учествује на дводневној Европској конференцији председника парламената "Наш заједнички европски дом: наредних 70 година“ у Стразбуру, поводом 70 година постојања Савета Европе.
maja gojkovic, Tanjug/Dragan Kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Како је саопштено из њеног кабинета, Гојковиће је, обраћајући се председницима парламената, истакла да европска кућа не може бити потпуна без Србије, не само због тога што је Србија у срцу Европе већ пре свега због посвећености универзалним вредностима, у оквиру Савета Европе, као и У евроинтеграцијама.

Она је, указујући на обележавање веома значајног јубилеја, 70 година од оснивања Савета Европе, подсетила да су сви ужаси Другог светског рата који су разорили Европу, показали неопходност стварања институције као што је Савет Европе.

"Прошлост морамо да памтимо како нам се не би поново догодила. Оно што је још важније, морамо заједнички да гледамо у будућност. Заједничке вредности и институције попут Савета Европе морају да нас повежу у изградњи снажне и слободне Европе“, поручила је Гојковићева.

Она навела да је Србија због тога нарочито посвећена раду на одрживим решењима кроз сарадњу и дијалог на регионалном нивоу и указала на значај неутралног става Парламентарне скупштине СЕ по питању Косова и Метохије и поштовања Резолуције 1244 Савета безбедности УН.

Председница Скупштине Србије је изразила задовољство што је Србија део заједнице европских народа који се залажу за демократију и негују демократске институције, владавину права и поштовање људских права.

Гојковић је у регионалном оквиру истакла значај процеса европских интеграција и нагласила да је политика проширења Еврпске уније пример конкретног рада на очувању заједничких вредности, те да је значајно наставити са њеном применом.

Она је нагласила да је неопходно да се с новом енергијом обнови стари завет дат основним вредностима Савета Европе, међу којима парламентаризам заузима посебно место.

"Неопходно је да се објасни грађанима, а посебно младима, да су парламенти њихове институције, инструменти у њиховим рукама за решавање најзначајнијих питања у друштву“, рекла је председница српског парламента.

Она је истакла да је важно да парламенти буду одлучни и активни како младе и друге грађане не би завеле екстремистичке идеологије, пораст расизма, ксенофобије и с тим повезане нетолеранције.

"Једино с таквим вредностима у темељима наше цивилизације можемо да градимо заједницу просперитета и благостања у будућности за наше народе“, поручила је Гојковићева.

На конференцији у Стразбуру присуствује више од 40 председника и потпредседника парламената, као и председника међународних парламентарних организација.

У делегацији Скупштине Србије је и шефица њене сталне делегације у Парламентарној скупштини СЕ Александра Томић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести