Гојковић: Обрадовић штрајкује глађу на веома необичан начин

БЕОГРАД: Председница Скупштине Србије Маја Гојковић изразила је данас забринутост за здравље посланика који су ноћ провели испред парламента у штрајку глађу, Александра Мартиновића, Сандре Божић и Миладина Шеварлића.
gojkovic
Фото: Tanjug

"Веома су истрајни и одлучни, не узимају храну, седе на сунцу, да издрже, не би ли испунили неке своје циљеве", рекла је Гојковић на прес конференцији у парламенту.

Гојковић је оценила да лидер Двери Бошко Обрадовић приступио и спроводи "овај тзв. штрајк" на "веома необичан начин", који до сада није виђен.

"Јуче кад су се камере појединих медијских кућа склониле, њему су пришли Драган Ђилас, Борко Обрадовић и још неки и после краћег разговора доставили су му кесу, а он сам каже са стварима, молитвеником и иконама. И он се повукао у здање скупштине", рекла је Гојковић.

Како је рекла, није она та која ће да оцени да ли је Обрадовић имао још нешто у кеси и да ли је прекршио, како је рекао, "мало јачи пост", што је по њеном мишљењу неумесан термин.

"Не знамо шта се дешавало у скупштини, осим да се он добро наспавао. А сада када сте ви ту, поново је изашао напоље да убеди јавност да он заиста штрајк глађу. Ми нисмо полицијска, ''Штази'' држава, па да снимамо посланике у овом здању. Остављам грађанима да сами оцене да ли се ту ради о штрајку глађу или о лоше режиараној представи", рекла је Гојковић.

Ђиласу је изгледа дозвољено све

Председник Народне скупштине Маја Гојковиц изјавила је данас да је, како се чини, лидеру ССП Драгану Ђиласу дозвољено све, па и да, како је рекла, Бошку Обрадовићу доноси иконе и молитвеник.

На питање како је Ђилас синоћ дошао до Обрадовића, који се налазио у делу испред парламента у који грађани не могу да прођу, Гојковиц је казала да изгледа да за њега не важе закони.

Приметила је, каже, на телевизији да се поред Обрадовића налазе Ђилас и Борко Стефановић, наводећи да не зна да ли су гурнули полицајце или су се користили неким триковима.

"Очигледно богати Ђилас може све па може и Бошку да доноси иконе и молитвеник", оценила је Гојковиц.

Настављене изборне радње

Председница Народне Скупштине Маја Гојковић изјавила је да је на данашњој седници РИК-а након прекида изборних радњи поново покренут процес за изборе расписане за 21. јун, наводећи да су технички спроведени у дело закони којима се омогућава оверавање потписа и код општинских оверивача.

Реч је о законима које је Праламент јуче усвојио - измене и допуне Закона о избору народних посланика и измене и допуне Закона о локалним изборима.

Она је подсетила да је то био један од захтева већине странака на састанку са председником Србије Александром Вучићем.

Гојковић је позвала грађане да изађу на изборе и гласају за неку од понуђених листа и да тиме определе како ће изгледати Скупштина.

"Као неко ко је водио парламент у два мандата, желим да он буде много бољи и успешнији у представљању грађана и да се ради на доношењу добрих закона. Убеђена сам да ће воља грађана бирти таква да у следећем сазиву неће бити инцидената и немилих сцена", рекла је Гојковић.

Нисам видела фотографију, добићемо објашњење

Маја Гојковић изјавила је да није видела спорну фотографију мађарског премијера Виктора Орбана, на којој је глобус са тзв. великом Мађарском у чијем је саставу и Војводина, те додала да верује да за то постоји објашњење.

Упитана како види то што је велики број грађана коментарисао ту фотографију, док држава Србија то није учинила, Гојковић је рекла:

"Нисам видела фотографију Орбана поред неке спорне фотографије, вероватно постоји објашњење за то, али то је у домену спољополитичких односа наше две државе и сигурно ћемо добити одговарајуће одговоре, како се то већ у дипломатији и ради".

Медији су пре неколико дана пренели да је на свом званичном фацебоок налогу премијер Мађарске Виктор Орбан објавио мапу велике Мађарске, која обухвата делове Хрватске и Словеније, али и целокупну територију АП Војводине.

Маја Гојковић обишла Шеварлића и посланике СНС

Маја Гојковић данас око 11 сати изашла је из зграде парламента и обишла посланике који су ноћ провели у штрајку испред скупштине, Александра Мартиновића, Сандру Божић и Миладина Шеварлића.

Гојковић је прво пришла Шеварлићу, који је јутрос најавио да размишља да прекине штрајк.

Председница Скупштине затим је пришла и поразговарала са посланицима СНС, Александром Мартиновићем и Сандром Божић.

Гојковић није прилазила лидеру Двери Бошку Обрадовићу, који је, иначе, тренутно испред скупштине у друштву једног од лидера СзС Јанка Веселиновића.

Она се затим вратила у зграду Дома Народне скупштине.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести