Гојковић: Само са Западним Балканом ЕУ је целовита и сигурна

БЕЧ: Председница Скупштине Србије Маја Гојковић данас је у Бечу, на Конференцији председника парламента држава ЕУ и земаља кандидата, истакла да само са Западним Балканом као њеним интегралним делом, ЕУ може бити јединствена, целовита и сигурна. 
maja gojkovic
Фото: Tanjug (Tanja Valič, arhiva)

Гојковић је на Конференцији, говорећи на тему суседства Европске уније, указала да и данашња тема државама кандидатима за чланство даје наду и охрабрење да остају у фокусу политика Европске уније, упркос изазовима са којима се Унија суочава, а који захтевају отвореност у дијалогу, мудрост у избору решења, храброст у њиховом спровођењу и солидарност у подношењу последица.

Председница Скупштине Србије је нагласила да је важно да перспектива пуноправног чланства буде кредибилна за Западни Балкан, са видљивим циљевима које поставља стабилна и снажна ЕУ, полазећи од принципа и вредности на којима је овај велики и јединствени пројекат заснован, саопштено је из парламента.

Као председница парламента државе која је кандидат за чланство, желим да нагласим да је Србија посвећена дијалогу и сарадњи по свим отвореним питањима у нашем региону, јер је то једини пут превазилажења проблема, очувања стабилности и стварања сигурне будућности за наше грађане“, поручила је Гојковић.
Она је рекла да Србија очекује да ЕУ, као посредник у дијалогу између Београда и Приштине, утиче на укидање одлуке о увођењу такси на српске производем, као и производе из БиХ.

Реч је о незаконитој мери коју Приштина примењује већ шест месеци. Осуда и укидање ове мере послало би јасну поруку о неприхватљивости једностраних и радикалних мера и омогућило би наставак дијалога са циљем постизања обострано прихватљивог решења, рекла је Гојковић.
Она је нагласила да је Београд спреман на наставак дијалога, без обзира што друга страна није испунила до сада преузете обавеза.
Гојковић је напоменула да Србија учествује у свим изазовима са којима се ЕУ суочава, као што су економска и мигрантска криза, климатске промене и да улаже и додатни напор у сопствене реформе и хармонизацију са стандардима ЕУ.

То чинимо како би дали вредан допринос Унији у једној од њених најуспешнијих политика - политици проширења. Наша пуна приврженост процесима интеграција, заснована је на уверењу да су сви напори, некада тешке мере, у најбољем интересу грађана нашег региона, али и у интересу ЕУ“, истакла је Гојковић.

На дводневној конференцији учествовују представници свих националних парламената Европске уније, међу којима и 30 председника парламента земаља ЕУ и земаља кандидата - Србија, Црна Гора, Северна Македонија, Албанија и Турска.
Конференцију председника парламената ЕУ отворили су председник Парламента Аустрије Волфганг Соботка и потпредседница Европског парламента Мејред Мекгинис.

Дебатоваће се на теме Европска унија и њени суседи и Европска унија пред изборима за Европски парламент 2019. године, даљи развој сарадње између националних марламената и европских институција.
У делегацији Народне скупштине је и потпредседник Верољуб Арсић.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести