Гојковић: Сарадња Србије и Шведске ове године у вези ЕУ

НОВИ САД: Србија ће сарадњу са Шведском у овој години искористити у правцу европских интеграција, али и у реформи закона по питању људских и мањинских права по узору на шведски правни систем у тој области јер је Шведска земља која својим искуствима може много да помогне Србији, рекла је данас председница Скупштине Србије Маја Гојковић.
gojkovic, tanjug
Фото: Tanjug

Она је посетила фестивала Данубиус Фуд Планет у Новом Саду где је обележен Дан Шведске.Председница Скупштине Србије Маја Гојковић рекла је да ће закон о родној равноправности у Србији бити израђен у добром делу по узору на тај закон у Сведској и уз сугестије и смернице те земље.

„Имамо заиста добре односе и у овој 101. години историје билатералних и дипломатских односа између насе две дрзаве. Ту су се десиле и вазне посете на високом нивоу и могу да кажем да је допринео у развоју тих односа", рекла је она.Подсетила је да је пре месец дана била у званичној посети Краљевини Шведској и имала прилику да разговара са шведским званичницима.

"Договорили смо се на парламентарном нивоу да наставимо сарадњу пре свега у области европских интеграција с обзиром на то да је Шведска земља која својим искуствима мозе много да помогне Србији у доносењу добрих закона који би регулисали људска права, мањинска права у насој дрзави а оно сто смо конкретно урадили приликом посете министра рада, запосљавања и социјалних питања да је разменио искуство око припреме и рада на новом закону о родној равноправности јер ако постоји земља која је највише одмакла у тој области то је свакако Шведска", рекла је она.

Ову годину ћемо искористити у области сарадње са Шведском на тему побољсања људских права и размени искустава и изради новог закона о родној равноправности, додала је председница парламента.Гојковић је говорила о процесу уласка Србије у Европску унију рекавси да је Србија потпуно посвећена том процесу јер је, како казе, спољнополитицки циљ Србије пуноправно чланство у Европској унији.

„ То у свим разговорима истичемо и од тог нашег циља нећемо одустати. Видели сте јуче после 2003. године и самита у Солуну, нови самит у Софији. Многи званичници Европске уније су нам поновили да је место Србије и свих земаља Западног Балкана управо у ЕУ и то је оно сто даје подстрек и што храбри грађане Србије да наставе да подржавају политичке партије које се залажу за испуњење овог циља.“

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести