Гојковић се састала са Матвијенко 

САНКТ ПЕТЕРСБУРГ: Председница Скупштине Србије Маја Гојковић, која учествује на 2. Евроазијском женском форуму у Санкт Петербургу, састала се данас са председницом Савета Федерације Федералне скупштине Руске Федерације Валентином Матвијенко.
gojkovic, tanjug
Фото: Maja Gojković, foto: Tanjug/R.Prelić, arhiva

Гојковић је истакла да између две земље постоје добри билатерални односи на свим пољима, засновани на блискости два народа, традиционалном пријатељству, као и културној и историјској повезаности. 

Она је, наводи се у саопштењу, напоменула да се ове године обележава 180 година од успостављања дипломатских односа, као и да су наши односи у актуелном времену изузетно добри на свим нивоима. 

Председница Скупштине Србије је истакла да две државе деле ставове и мишљења о свим важним политичким темама, посебно оним који су од интереса за Србију и Руску Федерацију, као и да Србија никада неће гласати против интереса Руске Федерације, као што ни Русија никада није гласала против интереса Србије.

Матвијенко је рекла да су за Руску Федерацију односи две државе од великог значаја, као и да их је важно даље унапређивати у свим сферама и нагласила да јачању односа две земље посебно доприносе два председника Владимир Владимирович Путин и Александар Вучић.

Гојковић и Матвијенко су се сагласиле да је сарадња два парламента изузетно добра и нагласиле да ће предстојећи састанак српско-руске парламенатрне комисије у Москви у октобру додатано интензивирати односе, као и да парламенти следе договоре председника Путина и Вучића.

Председнице два парламента су разговарало и о даљем унапређењу сарадње на мултилатералном плану, посебно у ПС СЕ, ИПУ, ПС ОДКБ, ПС ЦЕС, ПС ОЕБС.

Гојковић се састала и са председницом Интерпарламентарне уније Габријелом Куевас Барон, са којом је разговарала о наставку успешне саардње са овом организацијом и истакла да ће Народна скупштина и у наредном периоду свесрдно залагати за заједничке циљеве које промовише ИПУ.

Она је разговарала са председницом ИПУ о могућности да се једна од наредних активности ове организације одржи у Србији, имајући у виду успешно заједничко организовање Регионалног семинара о Циљевима одрживог развоја, али и чињеницу да чланство Србије у ИПУ има дугу историју од 127 година, речено је у саопштењу.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести