Гојковић: Вечерашња свечаност историјски догађај

БЕОГРАД: Потпредседница владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић изјавила је да је вечерашња свечаност откривања споменика великом српском жупану Стефану Немањи изузетно важан историјски догадај, а да ће време које ће уследити то и доказати.
maja gojkovic
Фото: Танјуг/ Тара Радовановић

Показаће колико је битно да је Србија након осам векова добила споменик великом жупану, владару, творцу средњовековне Србије, рекла је Гојковић у емисији "Фокус" на Б92.

Она је навела да је споменик Стефану Немањи подигнут у славу историје Србије и да је то споменик, не само зачетнику лозе Немањића, него и целој Србији.

Ово је величанствен пројекат, вечерас ће грађани то видети на церемонији откривања, али и сви они који ће га обићи, увериће се колико је величанствен и схватити колико је важна одлука да се подигне споменик творцу српске државе, навела је Гојковић.

Она је подсетила да ће у стару зграду железничке станице бити пресељен Историјски музеј Србије

Додала је да једва чека да се заврше радови и поставка у Историјском музеју у којем ће свако моћи да се упозна са нашом историјом, којом треба да се поносимо.

Гојковић је изразила уверење да ће га Београђани и грађани Србије, па и они који на први поглед немају лепо мишљење о лепоти овог споменика, волети једнако као што воле Победника, у чије време градње је такође било критика.

Министарка је указала и да је важно да се бавимо значајем подизања споменика, не само за генерације које долазе које не знају многи о славној историји наше државе и народа, већ значајно и за генерацију којој припада, а која, како је додала, кроз образовни систем није учила много о нашим коренима.

Одговарајуци на питање о критикама на рачун споменика, Гојковић је рекла да постоје делови друштва којима све смета и да би, да није подигнут, питали "зашто није подигнут", додајући да постоји део оних којима смета свака промена у друштву.

Ако је један мали део друштва гласнији, не значи да тај начин мишљења превладава. Мени се споменик допада, као и већини градана, и већини интелектуалаца у Србији, рекла је Гојковић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести