Ракић и остали градоначелници поднели оставке, без комуникације са Приштином

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Косовски Срби данас практично прекидају комуникацију с властима у Приштини, након што су градоначелници цетири српске општине на северу КиМ поднели оставке због кршења људских и економских права Срба.
Goran Rakic/Tanjug/S./Radovanović, arhiva
Фото: Goran Rakic/Tanjug/S./Radovanović, arhiva

Оставке су поднете због, како је навео сад већ бивши градоначелник Косовске Митровице Горан Ракић, дискриминатирске одлуке Приштине о такси од 100 одсто после које деца на Косову неће имати храну и услове за нормалан живот, због упада РОСУ и покушаја убиства потпредседника Српске листе Милана Радоичића. 

То значи да органи албанске приштинске администрације на северу КиМ више не постоје. 

Даље функционисање локалне самоуправе по приштинском албанском систему на северу КиМ се обуставља, органи власти и општинске службе неће функционисати, а локалне скупштине се неће састајати, наводи се у декларацији коју су усвојиле српске општине. 

Та одлука ће остати на снази све до потпуног повлачења свих дискриминаторских мера Приштине. 

И судови у овим местима обуставили су рад. 

Оставке су поднели градончеленик Косовске Митровице Горан Ракић, председник општине Лепосавић Зоран Тодић, председник општине Зубин Поток Стеван Вуловић, председник општине Звечан Вучина Јанковић. 

У образложењу своје оставке, Горан Ракић је навео да је разлог континуирана институционална репресија коју спроводе косовске институције из Приштине, као и угрожавање људских права српског народа. 

"Оставку подносим због антицивилизацијских, противправних и нехуманих такси на српску робу од 100 одсто, које угрожавају право на живот, лечење, јавно информисање, опстанак и останак Срба на својим огњиштима", рекао је Ракић. 

Разлог за оставку је, додаје, и "континуирано институционално насиље косовских институција, пребијање политичких представника српског народа, неоснована хапшења грађана и покушај убиства потпредседника Српске листе Милана Радоичића", као и кршење свих међународних споразума и правних аката којима се гарантују права Срба на овим просторима. 

Стеван Вуловић, који је поднео оставку на место градоначелника Зубиног Потока, рекао је за РТС да ће тражити од председнице парламента да распише изборе по српском систему. 

Овим поступком, каже, показује да је са српским народом.

"Ових пет година трпели смо тортуре и од међународне заједнице и од привремених косовских институција. Све има крај па и то", рекао је Вуловић. 

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић најавио је раније овакав одговор Срба на Косову на политику Приштине.

У подне ће у Косовској Митровици бити одржан миран протест.

Судије: Изузетна ситуација коај захтева изузетно реаговање

Судије и запослени суда у Косовској Митровици, са судским јединицама у Зубином Потоку и Лепосавићу, упутили су данас писмо председнику суда Николи Кабашићу у којем га обавештавају са обустављају рад у знак солидарности са српским народом и у којем, између осталог, наводе да је ово изузетна ситуација и да захтева изузетно реаговање.

Они се извињавају грађанима и странкама у судским поступцима због евентуалних одлагања суђења и наводе да се обавезују да ће надокнадити све ванредним ангажовањем.

"У последњих недељу дана политичком одлуком владе Косова уведен је политички ембарго, који је угрозио не само људска и грађанска права, већ је довео у питање физичку егзистенцију српског народа на читавом Косову.

Последице тог ембарга су потпуна забрана увоза хране, лекова, завојног материјала и кисеоника неопходних здравству, забрана одржавања спортских манифестација, забрана увоза штампе и књига на српском језику.

Све ове мере погађају недужне грађане и отежавају њихов свакодневни живот и нормалан рад и битисање на Косову.

У 21. веку, када Косово очекује укидање виза за своје грађане и несметано путовање и боравак ван Косова у исто време се читава једна категорија становништва, читав један народ економски, спортски, културно политички исцрпи и изолује од централне Србије", наводи се у писму.

Од председника суда траже да са релевантним властима из Србије размотри њихово даље учешће у правосудом систему Косова, чије друге институције (царина, министарства, и сл.) системски крше наше људска и грађанска права.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести