Госпођинци: Основци добили фискултурну салу и спортске терене

НОВИ САД: Основна школа „Жарко Зрењанин“ у Госпођинцима, у општини Жабаљ, после више од једног века постојања, добила је фискултурну салу и спортске терене на отвореном.
1
Фото: Јелена Ивановић

Мировић каже да је завршена мала спортска дворана, као и терени у дворишту школе, инвестиција вредна 40 милиона динара.

Из дана у дан отварамо нове спортске хале и терене, али и реконструишемо спортске терене широм Војводине, истакао је Мировић.

Како је додао, пре неколико дана отворени су нови терени у комплексу Фудбалског клуба „Спартак”, реконструисан Градски стадион у Суботици, отворена нова спортска дворана у Сивцу, сада у Госпођинцима, а за неколико дана почиње реконструкција Градског стадиона у Зрењанину, посао који у потпуности финансира Покрајинска влада.

Он је додао да у наредној години планирају да изграде спортску халу у Белој Цркви, што је и план Покрајинске владе, да свака општина у Војводини – а остало је још свега четири или пет – добије своју спортску дворану.

Остало је да тај посао урадимо у Новом Кнежевцу, Тителу, као и другим општинама. Имамо и започете послове попут овог, као што је и велика хала у Инђији, која још није завршена, напоменуо је председник Покрајинске владе, додајући да су видна улагања у области спортске инфраструктуре.

Мировић је истакао да се улаже огроман новац, који треба да се исплати кроз будуће шампионе, јер из Војводине је и Ивана Шпановић и многи други шампиони који су данас актуелни, или су били, као што је Владимир Батез, који је јуче такође био у Госпођинцима.

Та традиција коју имамо, као и у школском спорту, нешто је што нас обавезује да инвестирамо даље. То ће значити здравију децу, децу која ће бити везана за спортске активности и чије здравље ће бити боље, и зато смо изузетно задовољни, казао је Мировић.

Председник Општине Жабаљ Чедомир Божић рекао је да су терени и спортска хала изузетно значајни деци у Госпођинцима, пре свега за нормално одвијање часа физичког васпитања, али и бављење спортом и развијање свести код ученика о бављењу спортом као професионалном дисциплином. Он је додао да терени значе и професионалним спортистима који живе у Госпођинцима, али и осталим местима општине Жабаљ, да би уз одличне услове постизали још боље резултате и на још бољи начин представили њихову општину.


Мировић: Питање рокова – питање укупне политике

Председник Покрајинске владе Игор Мировић очекује да ће буyет Републике Србије Скупштина усвојити до краја ове недеље, а да ће Покрајинска влада буyет усвојити 10. овог месеца, а да ће у додатном року то учинити и Скупштина Војводине.

Законом о буyетском систему буyети АПВ и локалних самоуправа очекујемо да се усвоје до 20. децембра и надам се да ћемо тај рок у потпуности спровести, каже Мировић и додаје да је “питање спровођења рокова питање је укупне политике“.

Он истиче да је сала у Госпођинцима у потпуности завршена у року, пре три месеца, а у међувремену се чекало на компликовану процедуру издавања употребне дозволе.

На ову салу се чекало десет година и успели смо у новој политици, с јасним правилима, да покажемо да се разликујемо тако што поштујемо рокове, казао је Мировић.


То су потпуно нови терени, на које се дуго чекало. Радови на спортској хали су започети пре десетак година, а у последњу годину настављени и у рекордном року завршен је спортски објекат и терени, казао је Божић.

Према његовим речима, у идућој години још више новца биће усмерено ка инвестицијима, међу којима је и завршетак спортске хале у Чуругу, за коју ће део новца бити издвојен из буџета.

Он је истакао да ће још више новца бити опредељено за најмлађе суграђане, односно боравак деце у предшколским установама, као и бесплатне месечне карте за средњошколце, али и за студентске стипендије.

Део новца од буџета у наредној години биће намењен за уређивање школских објеката, пре свега основне школе у Чуругу, као и вртића у склопу те школе, рекао је Божић.

У плану је, додаје,  и реновирање основне школе у Жабљу и завршетак и реконструкцију основне школе у Госпођинцима.

Директор ОШ „Жарко Зрењанин” у Госпођинцима Дарко Вранешевић казао је да је то за њих историјски дан јер су ученици школе у Госпођинцима после 100 година добили салу и спортске терене.


Божић: Посао за 300 људи чим се отвори фабрика

Председник општине Чедомир Божић казао је да је сам почетак године обележило постављање камена темељца за изградњу фабрике немачког инвеститора за производњу и прераду краставаца.

Сам објекат се завршава и почетком наредне године очекујемо отварање фабрике, која ће упослити око 300 радника, а чији производи ће бити опредељени за извоз. Сама фабрика је значајна за Госпођинце и целу општину Жабаљ јер имамо 32.000 хектара обрадивог пољопривредног земљишта на којем је засађено поврће, рекао је Божић.

Он је подвукао да има простора за нове инвестиције.

Осим тога, локална самоуправа ове године издвојила је значајну своту за уређење постојећих домова културе, а недавно су завршени радови на Дому културе у Чуругу.

Тренутно се реновира Дом културе у Госпођинцима, а почетком марта започињемо процес реконструкције старог биоскопа, односно Дома културе у Жабљу, на којем ће радови бити готови до септембра идуће године, навео је Божић.


Тренутно имамо 292 ученика и радимо у отежаним условима, а ова сала ће нам много помоћи да те услове поправимо, истакао је директор, и додаје да је тренутно стање много боље него што је било.

Маша Стакић

Фото: Јелена Ивановић
Фото: Јелена Ивановић
Фото: Јелена Ивановић
Фото: ј

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести