Говор мржње у прошлост, пријатељство и сарадња за регион

Председник Србије Александар Вучић је поручио је након разговора  с бугарским колегом Руменом Радевом да су односи двеју земаља из године у годину, из месеца у
д
Фото: Tanjug

месец све бољи, да имамо добар политички дијалог на највишем нивоу, а да економски резултати показују да наша сарадња напредује великом брзином. Радев је рекао да је будућност Србије Европска унија, а да је „европски оквир” за Србију – 2025. година – амбициозан, али достижан циљ. Бугарски председник је нагласио да Србија може и мора да рачуна на помоћ Бугарске на европском путу јер „циљ двеју земаља јесте да радимо заједно на бољој перспективи Балкана и европској будућности региона.”

– Посебно смо захвални на подршци Бугарске Србији на европском путу – навео је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре. – Захвалио сам Радеву и на томе што је увек желео да чује шта Србија сматра по питању Косове и Метохије.

Додао је да је „Бугарска признала Косово, ми нисмо”.

– Али став је Бугарске да ставови српске стране морају да буду саслушани – предочио је Вучић, наводећи и да наша регионална сарадња иде у добром смеру.

Размотрили су посебно и питање односа према бугарској мањини у Србији, а Србија је спремна да испуни све у складу с највишим европским стандардима.

Бугарска признала Косово, ми нисмо. Али став је Бугарске да ставови српске стране морају да буду саслушани

– Мислим да ћемо нашим сталним састанцима успети да креирамо другачији и неупоредиво бољи амбијент између наших пријатељских земаља, као и да ће економска сарадња убрзано напредовати – рекао је Вучић.

Пренео је новинарима да је на пленарном састанку потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић говорио о КиМ. 

– Ићи ћу у Брисел. Имајући у виду све изјаве које су долазиле од актера нечега што треба да буде дијалог, прилично сам обесхрабрен, а да ли ће бити другачије, видећемо. Да ли верујем или сам оптимиста – не сасвим – рекао је Вучић.

Додао је да делегација Београда мора да буде присутна, да се бори за интересе свог народа и целог региона.

Радев је захвалио Вучићу на учешћу на Самиту у Софији, где је, како је истакао, показао да има јасну и дугорочну визију, а храбру и конструктивну политику у одбрани те визије. Такође, поручио је да историјско помирење на којем је изграђена Европа мора да пронађе место на Балкану, и да сви заједно радимо на томе да говор мржње остане у прошлости, а да на његово место дођу сарадња и пријатељски односи.

– Вучић и ја смо свесни тога и радимо на томе, али морају бити свесне и остале земље региона јер то је начин да покажемо да смо извукли поуке и лекције из прошлости и да заједно радимо на бољој будућности – указао је Радев.


Пажљиво саслушати Србију

Председник Бугарске Румен Радев истакао је даје приликом решавања питања Косова неопходно пажљиво саслушати и анализирати аргументе српске стране, који не смеју бити запостављени.

– Ако се то не учини, нећемо добити одрживо решење – упозорио је председник Бугарске, земље која до краја месеца председава ЕУ. 

Он је поновио да дијалог нема алтернативу.

– Неопходно је да се пронађе решење да Србија не би имала даље препреке на путу ка европским интеграцијама – поручио је Радев.


По Вучићевим речима, Србија ће ове године завршити источни крак Коридора 10. С тим у вези је указао на значај чланства у ЕУ, наводећи да је Србија много компликованију деоницу Коридора 10 кроз Сићевачку клисуру и тунел „Банцарево” морала да плаћа својим парама, те да би било много лакше да неку деоницу, као што је у случају Бугарске, можемо да урадимо новцем Уније. Вучић је додао да ће Србија ове године завршити источни крак Коридора 10, и изразио наду да ће и Бугарска завршити своју деоницу.

Радев је казао да Бугарска нешто заостаје када је реч о ауто-путу ка Србији, додајући да је терен сложен. Додао је да очекује да ће процедуре и градња бити завршене у року, те да се нада да ће пут бити готов до 2022. године. Навео је и да ће, заједно с Вучићем, предложити владама да направе још један гранични прелаз. 

– То ће бити врло важан знак и наставак напора за нашу повезаност. То значи да људи с обе стране могу много боље да се друже – казао је Радев.

Испред Палате „Србија”  је организован свечани дочек за председника Бугарске, који борави у дводневној посети Србији. Двојица председника су, након свечаног дочека, имала састанак у четири ока, којем су се касније придружиле и делегације двеју земаља. То је други сусрет Вучића и Радева за четири месеца.

С. Ст.

 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести