Грађани у српским срединама на КиМ наишли на затворена биралишта

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Велики број грађана у српским срединама на КиМ, јужно и северно од Ибра, окупио се јутрос у 8 сати на својим бирачким местима где иначе гласају да покушају да остваре своје бирачко право и гласају на референдуму.
1
Фото: Tanjug

Затекла су их и затворена бирачка места због одлуке Приштине да не дозволе Србима на КиМ гласање на референдуму.

У Косовској митровици испред Техницке школе окупило се више стотина Срба. Они су носили транспаренте "Да за слободу не за ропство", " Да за мир, не за сукобе", "Да за право и правду, не за силу и терор ".

Међу њима су и челници Српске листе и они су сви заједно кренули ка споменику Цара Лазара где је одрзан уметнички перформанс на коме је одржано импровизовано гласање током којег су млади у кутије убацивали поруке у којима се залажу за мир, толеранцију и право.

Како јавља Радио КиМ на улазу у северни део града присутне су полицијске патроле. У Бошњацкој махали примецена два возила ЕУЛЕКС-а, а на путу од Грацанице до Митровице такође је приметно је појацано присуство Полиције Косова.

Број патрола поред пута је, сходно јуцерашњим најавама о подизању степена борбене готовости, знатно увецан и већини средина јужно од Ибра видљиво је присуство косовске поиције која се од јутрос налази и на бирацким местима.

У Клини је полиција затражила да се окупљени грађани разиђу у року од 15 минута не дозвољавајући да искажу миран револт.

Грађани су се окупили и у Штрпцу, Грачаници, Пасјану, Косовском Поморављу, Гораждевцу и другим местима незадовољни због одлуке Приштине.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести