Градња Војвођанског осмеха креће ускоро

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић јуче је са председником општине Нови Бечеј Сашом Максимовићем присуствовао почетку радова на изградњи више од 47 километара нове канализационе мреже у овој општини, са два постројења за пречишћавање отпадних вода.
Танјуг/Дајана Марковић
Фото: Танјуг/Дајана Марковић

- Реализацијом овог пројекта решићемо једно озбиљно питање у овој општини, и то није једини пројекат који Влада Републике Србије овде инвестира, рекао је Момировић. Он је нагласио да се још један важан пројекат за овај део Србије налази пред реализацијом.

- У завршној смо фази пројектовања брзе саобраћајнице од Сомбора до Кикинде. Максимално смо посвећени том пројекту и та два велика града у Војводини морамо да спојимо са Коридором 10, као и све локалне самоуправе на траси од Новог Бечеја, Бечеја, Куле- истакао је Момировић. - Некако су ти градови и те локалне самоуправе каскале са инвестицијама, са отварањем нових фирми и фабрика, а предуслов за то су нови и квалитетни путеви. Очекујемо да ћемо у наредних пар месеци кренути са изградњом те саобраћајнице и да ћемо у наредне четири године повезати Сомбор и Кикинду најквалитетнијом путном инфраструктуром која ће бити на нивоу највиших европских стандарда.


Решавање вишедеценијског проблема

У општини Нови Бечеј у оквиру пројекта Чиста Србија биће изграђено 47.580,28 метара канализације мреже и два постројења (Нови Бечеј и Ново Милошево) за прераду отпадних вода која ће обухватити 17.000 становника.

Председник општине Нови Бечеј Саша Максимовић захвалио се министру Момировићу и Влади Србије и рекао да ће се изградњом канализационе мреже решити вишедеценијски проблем у овој општини.


Подсећамо, пут који спаја Сомбор и Кикинду, односно Бачки Брег и Наково, тачније Сомбор, Кулу, Врбас, Бечеј, Нови Бечеј, Србобран, Кикинду, назван је Војвођански осмех. Тако је план изградње пута који би требао да повеже крајњи северозапад са истоком АП Војводине, односно граничне прелазе са Мађарском (Бачки Брег) и са Румунијом (Наково) све ближи реализацији. Пут ће имати 175 километара и који ће изгледати као „осмех Војводине“ (смајли).  „Осмех Војводине“  се протеже од Сомбора до Кикинде и улази у Јужнобачки округ, те пролази кроз Бечеј, Банат и спаја два дела Војводине, кроз које се сада тешко путује.

Колико ће “смајли” значити србобранској општини,  значајно је за целу општину, јер ће бити направљена обилазница око насеља. Обилазница око Србобрана је такође важна за  општину, јер ће имати много бољу везу са околним градовима и општинама, а и одређен број људи путује на посао, те ће саобраћајница и њима олакшати свакодневицу. Брже ће србобранци стизати и до граница, с обзиром на то да пут спаја румунску и мађарску страну, а близу је и граница са Хрватском.

Кикинда ће бити још боље место за живот, али и цео Севернобанатски округ добиће изградњом брзе саобраћајнице Наково-Кикинда-Сомбор-Бачки Брег, која спаја североисток и северозапад севера Србије, односно спаја исток и запад Војводине. Ово ће повећати и инвестиционе потенцијале града Кикинде, најбрже и најближе повезивање са Коридором 10 и ауто- путем,

Брза саобраћајница Кикинда-Сомбор од великог значаја је и за Врбашане, јер осим тога што спаја два округа Јужнобачки и Западнобачки, ствара и бољи привредни амбијент што ће привући и нове инвеститоре у Врбас.

Ова брза саобраћајница, која би требала коначно да престоницу западне Бачке извуче из својеврсног саобраћајног „слепог црева“ у којем се налази последњих деценија, простираће се од граничних прелаза Бачког Брега до Накова и повезаће две државе са којима се Србија граничи, Мађарску на северозападу и Румунију на истоку. За изградњу саобраћајнице држава је издвојила 100 милиона евра. Брза саобраћајница би требала да буде дугачка 175 километара, а вредност радова износиће око 835 милиона евра.

Утврђено је да ће у Кули бити два укључења на трасу, код индустријске зоне и на Липарском путу, како би се теретни саобраћај преусмерио из центра Куле, док ће Црвенка и Сивац имати по једно укључење.

М. Стакић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести