Грасо: Кфор није био обавештен, лоше сам интерпретиран

ПРИШТИНА: Портпарол Кфора Винћенцо Грасо изјавио је да Кфор није био обавештен о недавној акцији косовске полиције на северу Косова, да је то била акција полиције и да никада није рекао да је Кфор био обавештен нити да је икога обавестио.
kfor
Фото: Tanjug (F. Krainčanić, arhiva)

"Та операција је била полицијска операција, и ни у једној земљи полиција не информише јавност о полицијским операцијама, тако да ми нисмо били обавештени о томе. И никада нисмо рекли да смо били обавештени, нити да смо ми некога обавестили о томе", рекао је Грасо у емисији "Слободно српски" у продукцији Медија центра из Чаглавице.

Говорећи о наводима појединих медија који су се позивали на његове изјаве "да су сви унапред били обавештени о акцији полиције на северу Косова", Грасо је рекао да је лоше интерпретиран.

"Оно што сам рекао, а што је покренуло читаву дискусију, у интервјуу за ТВ Прву следећег јутра, након операције, је било ''сви су били обавештени''. Ово је преведено и интерпретирано као да је Кфор некога обавестио, али оно што сам ја рекао је да ''су сви били обавештени'' у смислу да је информација била позната јер смо прочитали ту вест и заправо је 17. маја било пуно вести које су најављивале ову врсту операције и остало, и зато сам рекао да није било изненађења'''', рекао је Грасо.

Он ту акцију види као легалну полицијску операцију против криминала и да једино криминалци треба да се брину у таквим операцијама.

"Наравно, људи не треба да реагују или да опструишу рад полиције. Они треба да се сложе с тим и да сарађују са полицијом када спроводи такве операције. Треба да избегавају подизање тензија и ескалацију насиља, јер то може бити опасно'', казао је Грасо.

Према његовим речима, та операција је изведена мирно у свим местима сем у Зубином Потоку.

"Оно што се тог јутра догодило у Зубином Потоку је следеће: када је полиција била на путу ка Зубином Потоку, а нису са собом имали тешку опрему ни дуге цеви, на њих је пуцано. Један полицајац је повређен, а затим је блокиран пут. Тада су морали да позову специјалну јединицу која је интервенисала, и тада смо имали ту тензију која је, као што сам рекао, срећом остала изолована и ограничена у том простору", рекао је Грасо.

Коментаришући честе наводе појединих политичара у Београду да специјалне јединице полиције Косова по договору у НАТО-у не могу да иду на север Косова без дозволе Кфора и сагласности локалне заједнице, Грасо каже да такав договор не постоји и да косовска полиција може да се креће свуда по Косову и спроводи акције везано за владавину права.

"Оно о чему се раније говорило је договор између, тадашњег премијера Хашима Тачија и генералног секретара НАТО Расмусена да Косовске безбедносне снаге пре размештања на север треба прво да добију дозволу Кфора и обавесте локалне власти. Али, ово се није никада догодило", рекао је Грасо.

Говорећи о ситуацији на КиМ, Грасо је рекао да је генерално гледано безбедносна ситуација добра и стабилна и да не постоји озбиљна претња нарушавању мира и стабилности на Косову.

"Не постоји права физичка претња безбедности, али постоји реторика и пропаганда која понекад ствара забринутост међу људима, ствара тензије, без икаквих основа, доказа, то је по нама права претња стабилности. Та реторика долази са обе стране. Никад не позивамо лидере само једне стране или друге, већ позивамо све лидере", рекао је Грасо и додао да обе стране користе "претеће слике, које мењају перцепцију људи", али да на терену нема ничег.

Он је рекао и да Косово усвајањем три закона који се односе на Косовске безбедносне снаге и формирање Министарства одбране, није добило војску Косова.

"Није довољно да имате закон, да напишете то на папиру, то је ситуација, постоји план који ће спровести Косовске институције и биће потребно десет година да се то уради", реркао је он.

Говорећи о убиству Оливера Ивановића Грасо је рекао да Кфор ни на који начин није укључен у истрагу овог убиства, али да је спреман да помогне, ако неко то затражи.

Када се ради о сарадњи Кфора и Војске Србије Грасо каже да је она на веома задовољавајућем нивоу.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести