Гренел: Историјски споразум, Трамп нас је усмерио

ВАШИНГТОН: Специјални саветник председника САД Ричард Гренел на конференцији за медије у Белој кући рекао је да је данас постигнути споразум између Београда и Приштине заиста једна веома добра прича и позвао медије да увиде позитивне чињенице које доноси, како је рекао, ова прича.
grenel
Фото: Tanjug (D. Kujundžić, arhiva)

"Довести обе стране заједно заиста је историјски. Политика је била у ћорсокаку. Ми смо се деценијама договорарали о истим стварима и то је била ноћна мора" , нагласио је Гренел и рекао да му је председник Доналд Трамп рекао да уколико се обе стране боре око политичких питања зашто се не направи нешто на пољу економије, па да политика прати економију.

"То је била формула коју смо сви били жељни", нагласио је Гренел.

Како је навео, сви инсајдери у САД ово не би урадили, те како је казао, ово су могли да ураде само аутсајдери Вашингтона, мислећи на Трампову администрацију.

"Покрећемо обе економије и цео регион напред. Ово је први корак. Европљани ће бити веома задовољни. Имали смо разговоре и са саветницима за националну безбедност Немачке и Француске како бисмо и њих такође избрифовали", казао је Гренел.

Како је навео, ово доприноси и већој безбедности америчких грађана, али и безбедности европског и америчког бизниса у том региону.

"Вода, енергија, путеви, рудници, железничка и све те индустрије су отворене за америчке и европске бизнисе. Имају прилику да помогну људима у том региону. Грађани Србије и Косова ће бити веома захвални што је била аутсајдерска админситрација која није учинила типичну политичку ствар. Да се радило класично ми не бисмо имали овај споразум", нагласио је Гренел.

Он је још једном изразио захвалност председнику Трампу што је преусмерио фокус на економију како би се постигао овај споразум и нагласио да је управо он преузео ову историјску иницијативу.

Саветник за националну безбедност Роберт О''Брајан рекао је да ово сада пружа време за преговоре о политичким питањима, те да ће подршка ЕУ и специјалног изасланика ЕУ Мирослава Лајчака помоћи обема странама да се баве питањима европских интеграција, међусобног признања.

"Али ово што смо урадили јесте да се поставе основе", казао је О''Брајан и додао да је веома битно што су председник Александар Вучић и Авдулах Хоти показали лидерство.

Такође додао је да је битно што је Косово, земља за већинским муслиманским становништвом, признала државу Израел и што ће доћи до размештање амбасаде Србије у Јерусалим.
 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести