Гренел: Мини Шенжен зона за Београд  и Приштину

ВАШИНГТОН: Специјални изасланик Беле куће за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел изјавио је да је оно што он ради да се концентрише на економске односе и да се креира "мини Шенжен зона".
р
Фото: Youtube Printscreen

"Сматрамо да је то веома добра идеја, да креирамо нова радна места у региону, и да покушамо да спојимо стране економски, трговински", рекао је Гренел у интервјуу за америчку телевизију Њузмакс.

Он је додао да тек после тога могу да дођу на дневни ред политичка питања, као други корак.

Специјална економска зона Шенжен основана је у мају 1980. године и прва је посебна економска зона у Кини, након које је успостављено још пет посебних економских зона.

Многи производаци оријентисани према извозним тржиштима производе и састављају робу у тој зони.

Светска банка у једном извештају наводи да су карактеристике те зоне широка политичка и институционална аутономија, јавно -приватно партнерство и велике стране директне инвестиције, као и велико улагање кинеске дијаспоре.

Гренел није објаснио своју паралелу, односно шта би таква зона значила у случају економских односа тзв. Косова и Србије, да ли је реч о некаквој економској унији или само тесним економским односима.

Он је у интервјуу Њузмаксу још рекао да су "неки такозвани стручњаци" притиснули две стране да разговарају само о политичким питањима.

"Одлучили смо да се укључимо, јер постоји дуга историја са толико стручњака, такозваних стручњака, који су их само гурнули у политичке проблеме, занемарујући економске", рекао је Гренел.

Он је додао да су младима на Косову и у Србији потребни рад и нада.

"Када сам разговарао о проблемима младих на Косову и пословној заједници, као и у Србији, било је јасно да желе економски развој, желе нова радна места, желе наду", рекао је он.

Гренел је споразум постигнут у авиосаобраћају назвао историјским, рекавши да је потписан први пут после 21 годину.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести