Гренел: За споразум нема рока,немамо идеје,имамо моћ...

ПРИШТИНА: Специјални изасланик америчког председника за дијалог, Ричард Гренел, поруцио је данас у Приштини да нема и да никада није ни било рока за постизање коначног споразума Београда и Приштине, за који је, како је рекао, неопходан компромис свих.
Grenel
Фото: Танјуг/видео

„Сви морају да праве компромисе. Ми немамо никакве идеје, само имамо моћ да окупљамо на дијалог. Нисам дошао са неком конкретном представом о томе шта би стране у дијалогу требало да раде, али ћу их гурати напред и говорити им да не гледају у прошлост, већ у будућност", рекао је Гренел за приштинску Газету Еxпрес.

Жели, каже, да види како партнери САД на тзв. Косову и у Србији остављају политичке поделе по страни и раде на расту економије у интересу грађана."Никада није постојало временско ограничење за постизање споразума", кратко је рекао амерички дипломата.

Подсетио је да је у Приштину дошао након успешних преговора који су резултирали "деблокадом ваздушног простора који ће сада омогућити летове на релацији Приштина-Београд, после 21 године".

То су, казао је тражиле "пословне заједнице" и у Београду и у Приштини.

Упитан шта је главни разлог његовог доласка у Приштину, Гренел је рекао да је то успех постигнут у преговорима о обнављању летова на релацији Београд - Приштина и обрнуто.

"То је веома важно, јер нам је таква идеја стигла из пословне заједнице у Србији и на Косову. Пословни лидери на Косову то захтевају. Не знам да ли су медији о томе извештавали, јер смо склони фокусирању само на политичке сукобе. Једна таква идеја потекла је из две пословне заједнице. А сврха моје посете овде је да упознам велики број предузећа овде на Косову и у Србији. Желим да чујем шта је су њихове нове идеје, шта даље да радимо. Шта још можемо учинити да се покрену електране и велика индустрија", навео је.

Гренел је рекао и да је заинтересован да убеди привреднике из САД и Европе да инвестирају у регион, али је истовремено рекао да се "међународна пословна заједница и даље плаши ситуације на Косову и у Србији".

На питање да ли је могуће да дијалог Београда и Приштине буде покренут са Аљбином Куртијем као косовским премијером, Гренел је рекао да је сигуран да је могуће и да је спреман да сарађује са свима.

„Радићемо са свима. Не занима ме укључивање у политичка питања. На неки начин, политички сукоби су проблем већ неко време. Оно што ме занима и што председника Трампа занима је како пронаћи решења за покретање економског развоја. Покушали смо да владини службеници утичу на економски развој и отварање нових радних места. Како би могло запослити нове људе и дати им наду", рекао је.

Оно што је, како је казао, чуо од америчких и европских привредника у региону је да они желе да дођу овде, али да мисле да овде постоји сукоб.

"Дакле, било да је сукоб или не, људи се плаше и то морамо превазићи. Оно што покушавам је да убедим индустрије и предузећа да дођу овде. Не бринем се за политичке сукобе. Реалност је да европске владе имају бурне дискусије о стварању влада", казао је и додао да се то дешава и у државама попут Велике Британије или Немачке.

Реч је о земљама са напредним демократијама у којима је такође било таквих ситуација.

"Не бринем због тога, мислим да и грађани не би требало да буду забринути. Мислим да би и грађани и политичари требало да буду забринути због нових радних места и економског развоја. Млади желе посао, а не политичке сукобе", рекао је Гренел.

Милић о поруци Гренела: Србија има маневарски простор

БЕОГРАД: Поруке специјалног изасланика америчког председника Ричарда Гренела и појачана ангажованост САД на питању Косова могла би да подстакне споразум прихватљив и за Београд и за Приштину, али и да донесе бенефите за цео регион, изјавила је директорка Центра за евроатлантске студије Јелена Милић.

"Гренел је врло експлицитно рекао да њега интересује економски аспект односа земаља региона и могућност да се укину препреке, које отежавају пре свега запошљавање младих на добрим пословима. То је прилика коју не само Београд и Приштина, него цео регион може да искористи", рекла је Милић.

Како је оценила, политика САД према Косову неће се променити, пре свега у смислу повлачења признања независности КИМ.

"Међутим, сада видимо да је компромис постао нешто што је легитимно. Потпуно је несхватљиво колико поједини друштвени и политички актери у Србији то одбијају да виде и доприносе томе да се Србија види у светлу 90-тих. То смањује могућност за отварање малог, али врло значајног маневарског простора. Геополитичке околности које су се окренуле на страну Србије, сада тај маневарски простор чине могућим", рекла је Милић.

Посету европског шефа дипломатије Џозепа Борела Београду Милићева види као сигнал да је западној међународној заједници "постало јасно да су тренутно Косово и поједини косовски актери заправо фактор успоравања које води ка дестабилизацији".

"Надам се да ће ова тура интензивне дипломатије међународне заједнице допринети томе да се таксе за почетак укину, што ће омогућити имплементацију важних иницијатива, попут мини Шенгена, од које сви могу имати користи", закључила је Милић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести