Грубјешић: ЕУ да не зазире од САД, већ да се више ангажује

БЕОГРАД: Брисел не треба да зазире од Вашингтонског споразума, већ да преузме и примени све добре ствари из тог договора како би дијалог Београда и Приштине добио нову динамику, сматра Сузана Грубјешић из Центра за спољну политику.
Suzana Grubješić Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Она примећује забринутост ЕУ да не изгуби утицај у региону после споразума из Вашингтона о нормализацији економских односа Београда и Приштине, али напомиње да се утицај губи када се неко повуче, а други ''ускочи'' на његово место.

''Да се то не би десило, ЕУ би морала да се много више ангажује у читавом региону и да коначно пређе са речи на дела и да уместо перспективе чланства чујемо и нешто конкретније'', рекла је Грубјешић за Танјуг.

У том контексту је, каже, радује најављени инвестициони и економски план за Западни Балкан који ће, како је најављено, бити представљен у октобру.

''Очекујем да уз то и уз долазак ДФЦ, овај регион коначно почне да излази из зачараног круга ниског дохотка и одласка младих'', наводи Грубјешић.

Истиче да би за Србију било најбоље да су ЕУ и САД координиране и да се разговори о КиМ воде у истом правцу - ка постизању одрживог и компромисног решења између Београда и Приштине.

''Једино такво решење може да допринесе дугорочном миру и стабилности у региону. Све изван тога ће бити тешко спроводиво'', сматра Грубјешић.

Наставак дијалога у Бриселу је под знаком питања јер Приштина одбија да разговара о Заједници српских општина (ЗСО), а Грубјешић каже да Брисел не сме да подлегне притисцима Приштине да се не разговара о ЗСО и наглашава да то питање не може и не сме да се заобиђе јер је део Бриселског споразума из 2013.године, чији је гарант била ЕУ.

''То питање је на агенди која је унапред договорена. Очекујем да ће се наћи на дневном реду, али не у смислу нових договора већ почетка реализације оног што је већ договорено. Механизми притиска на Приштину постоје, али је питање политичке воље и процене да ли желе да их примене'', напоминеј Грубјешић.

На питање да ли развој односа Србије и САД може да утиче на процес ЕУ интеграција Србије и да има мишљења да би то могло да кочи отварање преговарчких поглавља, Грубјешић каже европски пут Србије не кочи однос са Вашингтоном већ то што нема споразума између Београда и Приштине, као и недостаци који су наведени у областима владавине права, борбе против корупције, спровођену медијске стратегије...

''То су ствари на које Србија треба да се фокусира'', наводи Грубјешић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести