Грубјешић: КиМ несумњиво тема састанка Вучића и Ердогана

БЕОГРАД: Током сусрета српског и турског председника, Александра Вучића и Реџепа Тајипа Ердогана, Косово и Метохија не може да буде заобиђено као тема, нарочито када се говори о стабилизацији региона, оценила је данас потпредседница Центра за спољну политику Сузана Грубјешић.
grubjesic
Фото: Tanjug/ R. Prelić, arhiva

Гостујући на К1, Грубјешић је истакла да када год се говори о регионалним темама, Косово не може да остане по страни.

Грубјешић је подсетила да је турски председник најавио да ће покренути кампању за убрзање признавања Косова и указала да се следеће недеље одржава Генерална скупштина УН.

"Идеја турског председника је да заједно са америчким председником Џозефом Бајденом, поради на томе да што већи број земаља призна Косово", рекла је Грубјешић.

Упитана да ли је то "двострука игра" турског председника, с обзиром да се за њега каже да је српски пријатељ, а с друге стране лобира за признање Косова, Грубјешић каже да то није ништа ново.

"Када се бавите политиком, онда гледате да будете прагматични и да по страни оставите оно што вас дели и већу пажњу посветите ономе што вас спаја", објаснила је Грубјешић.

Уверена је, каже, да ће Турска порадити на томе да што више земаља призна Косово, јер жели да поправи односе са САД, али и да се позиционира према новој приштинској влади, што до сада није учинила.

"То, наравно, не значи да Србија не треба да има добре односе са Турском. Када погледате економију и бројке, ми са Турском имамо 76 билатералних споразума, 400 турских компанија које овде раде и које запошљавају око 10.000 људи, а има простора за још већу сарадњу. То је нешто што дефинише односе две земље", подвукла је Грубјешић.

Указала је да је Турска, такође, изразито заинтересована за БиХ, односно да је Ердоганова жеља да и ту посредује у побољшању унутрашње политичке ситуације.

Истиче да је питање колико три народа желе да се други мешају у њихова питања, и додала да је она мишљења да би већина тема унутар БиХ могла да се реши без посредника.

Упитана да прокометнарише шта се може очекивати током предстојећег сусрета председника Вучића и специјалног изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака, Грубјешић наводи да није оптимистична да ће Лајчак успети да убрза дијалог.

"Нисам оптимиста, јер Лајчак нема у рукама довољно подстицаја које би могао да пружи двема странама да се неки ставови приближе", рекла је и додала да Лајчак не може да обећа ни Београду ни Приштини бржи продор у европским интеграцијама.

Запитала се и да ли је "европска шаргарепа примаљива да би се направио суштински напредак у дијалогу".

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести