Грубјешић: Не верујем да ће на столу бити ултиматум

БЕОГРАД: Председница Центра за спољну политику Сузана Грубјешић каже да не верује да би се током посете специјалног изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака на столу могао да нађе неки ултиматум у вези с КиМ, јер је ЕУ статусно неутрална у вези са косовским питањем.
suzana grubjesic, tanjug filip kraincanic
Фото: Suzana Grubješić, foto: TANJUG/ FILIP KRAINCANIC

Она је на ТВ Пинк, уочи посете Лајчака Београду, рекла да на столу не може бити ни датум наставка дијалага јер то, додаје, не зависи од Београда, будући да косовска влада још није формирана.

Навела је да је основни циљ Лајчакове посете Приштини да опипа пулс после избора на КиМ и то да ли ће нова косовска влада бити заинтересована да настави дијалог.

Видећемо да ли је извесно да у другој половини године дође до наставка дијалога, каже Грубјешић.

Каже да Лајчак никад није био добродошао у Приштини, а да му највише замерају мапу у његовом кабинету на којој је КиМ саставни део Србије.

Врло су сви били дистанцирани и незадовољни што долази, сви помињу Словачку, земљу из које долази, а која је међу пет држава чланица ЕУ које не признају такозвано Косово, каже Грубјешић.

Поводом синоћњег састанка Лајчака с председником Самоопредељења Аљбином Куртијем и амбасадором САД у Приштини Филипом Коснетом, Грубјешић је рекла је да је амбасадор Коснет рекао да САД пружају пуну подршку ЕУ и Лајачаку да се дијалог Београда и Приштине настави.

Чини се, каже Грубјешић да Немачка и Француска купују време пошто је политика проширења стављена по страни и никоме се не жури да дијалог да резултате, а да изгледа да су САД спремне да се убрза дијалог.

Не зна, наводи, колико ће САД бити спремне да прихвате ту куповину времена у наредне две године и да не дође до споразума мада, каже, још нисмо чули неки план председника САД Џозефа Бајдена за Западни Балкан.

Какав ће став нове гарнитуре у Приштини бити о спровођењу онога на шта су се обавезили Бриселским споразумом, то је опет тест за ЕУ да ли може да натера Приштину да испуни оно на шта се обавезала, навела је Грубјешић.

Поводом данашњег одласка председника Србије Александра Вучића у Сарајево, где ће однети вакцине против корона вируса, Грубјешић каже да је сјајно то што можемо да помогнемо и суседима и да је то права регионална политика.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести