Грубјешић: Нема суштинског дијалога, ако ЗСО није на столу

БЕОГРАД: „Долазак Аљбина Куртија у Брисел на састанак са председником Александром Вучићем био би знак да се иде у правцу наставка дијалога, али више од тога тешко може да се очекује”, оценила је данас потпредседница Центра за спољну политику Сузана Грубјешић.
Suzana Grubjesic/YT
Фото: Јутјуб/Сузана Грубјешић

Она је казала да не може бити говора о суштинском дијалогу ако приштинска страна жели да дође у Брисел, али да се не разговара о Заједници српских општина већ само о статусу, односно да се од Србије очекује да призна независност тзв.Косова.

''Очекивати да се у Бриселу нешто деси ако дође до наставка дијалога и сусрета Вучића и Куртија нема никаквог основа'', оценила је Грубјешић за ТВ Пинк.

Нагласила је да признање независности за Србију није опција нити ће бити и да је на посредницима у дијалогу да пронађу модалитете који су могући.

Грубјешић је навела да је Бриселски споразум потписан 2013. године, а да није спроведен у делу који је најважнији, односно да није формирана ЗСО чији су принципи за успостављање дефинисани 2015. године.

Подсетила је и да је Курти најавио да ће у косовском парламенту бити расправа о свим претходним споразумима са Београдом уз оцену да Курти вероватно на тај начин жели да консолидује нову парламентарну већину у Приштини.

''У септембру су на КиМ локални избори и Курти вероватно жели да учврсти још више власт на тим изборима'', оценила је Грубјешић.

Она сматра да је добро што албански представници који су учествовали у сукобима на КиМ ''полако одлазе'' и што им се суди за ратне злочине, али да на власти у Приштини није неко ко ће се трудити да са Београдом постигне компромис.

''Компромис је био могућ док су неки претходни, са ратном прошлошћу, били на власти и то је парадокс јер са ''прогресивним'' Куртијем сваки договор делује немогућ'', навела је Грубјешић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести