Грубјешић: Србија убудуће може да рачуна на САД

БЕОГРАД: Највећи квалитет вашингтонског споразума је, без сумње, обнављање савезништва са САД, оцењује Сузана Грубјешић из Центра за спољну политику.
Suzana Grubješić Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Она истовремено указује да није дошло до наглог заокрета у спољној политици Србије, већ да Србија убудуће на својој страни може да рачуна на подршку САД, што је, истиче, јако важно за нашу земљу..

"Они који су се понадали да ће доћи до наглог заокрета мислим да су се разочарали, јер озбиљне државе не праве такве нагле заокрете у кратком року, али у сваком случају дате су смернице за неко будуће спољно-политичко позиционирање Србије", рекла је Грубјешић за Танјуг.

Упитана да ли је споразумом "погуран" и дијалог у Бриселу, Грубјешић истиче да се то већ догодило оног тренутка када су САД именовале свог специјалног изасланика за дијалог између Београда и Приштине, па је, подсећа, ЕУ одмах након тога именовала свог специјалног изасланика.

Сматра да ће ЕУ препознати све оно добро из вашингтонског споразума и наставити да ради у том правцу, с обзиром да су неке тачке које се тичу економије већ започете у оквиру Берлинског процеса.

Она указује на значај америчке подршке у том смислу, јер, како каже, ни "мали шенген" није имао шансу да заживи, а сада се очекује реализација те иницијативе у кратком року.

Грубјешић наводи да је споразум јако важан и за европске интеграције, јер је дијалог у Бриселу, који се бави тешким политичким темама, олакшан сазнањем да ће доћи до економске нормализације.

"Јесте политички део тежи, али, ако имате економску нормализацију, ви сте у суштини отворили врата политичком споразуму", рекла је Грубјешић.

На питање да ли ће потписани документ у Белој кући утицати и на лакше решавање питања имовине и ЗСО у Бриселу, одговара да хоће, уколико САД стоје иза тога.

"Ниједан велики регионални споразум није могао да се потпише и спроведе без снажне подршке САД, почев од Дејтона, до последњег ,Преспанског споразума, између Северне Македоније и Грчке", рекла је Грубјешић.

Закључује да је нужна подршка САД-а на Западном Балкану да би се конфликти и неспоразуми заостали из ратова 90-тих решили на миран начин и да би били одрживи дуготрајно.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести