Гујон: Сада ћу моћи да радим уз државу Србију за Србе

БЕОГРАД: Нови вршилац дужности Управе Министарства спољних послова за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, француски хуманиста Арно Гујон изјавио је данас да му је част што је именован на ту функцију и истакао да ће сада моћи да ради уз државу Србију, у држави Србији, за Србе, не само на Косову и Метохији већ и у региону и дијаспори.
gujon
Фото: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova

Част ми је што су ме министар спољних послова Селаковић и председник Вучић именовали на ову дужност. Један такав позив увек је изнанађење, а у мом случају велико признање, рекао је Гујон за Јутарњи дневник РТС-а.

Најавио је да се за почетак, због ограничења путовања због пандемије корона вируса, усредсредити на регион, подсећајући да у многим земљама региона наредне године следи попис становништва, што је веома важно за положај Срба.

То је важно за опстанак Срба у земљама окружења и очување нијиховог идентитета, културе, језика, као и за и унапређење њиховог положаја. Треба да пратимо случајеве дисткриминације. Бити Србин било где у свету, а поготов на Балкану, где су

Срби конститутивни народ, треба да буде понос, а не да се неко стиди свог порекла, истакао је Гујон.

Додао је да је поносан што су његове ћерке и Францускиње и Српкиње, и да то треба да буде случај свуда - и у Хрватској и у Македонији и у свим другим земљама.

Навео је да ће му искуство које је као оснивач невладиних организација "Солидарност за Косово" и "Иницијатива за наталитет и останак младих у Србији" стекао током бројних акција помоћи српском народу на Космету бити потребно.

Истакао да има простора да се побољша однос дијаспоре с матицом и да се поврати међусобно поверење.

Срби, и у региону и у дијаспори, имају само Србију и Србија треба да буде уз њих. Част ми је што сам именован да ја будем та веза између Срба из расејања и региона са матицом Србијом, казао је Гујон.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести