Гутереш: Уједињене нације забринуте због тензија на Косову

ЊУЈОРК: Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш забринут је због тензија између Београда и Приштине и апеловао је на све стране да се уздрже од запаљивих изјава и провокација које би могле изазвати нереде.
g
Фото: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Он је то написао у најновијем извештају који ће се пред Саветом безбедности УН наћи 10. јуна и затражио да се без одлагања, уклоне све препреке наставку дијалога. 

Како се наводи у извештају, озбиљне тензије између Београда и Приштине и даље представљају препреку наставку продуктивног дијалога и изазивају забринутост међу локалним и међународним званичницима због могућег погоршања стабилности, преноси РТС.

Гутереш је у извештају навео да су таксе на производе из централне Србије још увек на снази, као и да је председник Србије Александар Вучић најавио контрамере уколико Приштина не укине те таксе.

Наводи и да од претходног извештаја није одржан ни један састанак представника Београда и Приштине под окриљем Европске уније, иако су се крајем априла лидери две стране састали у Берлину на самиту који су организовали немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон.

Гутереш је у извештају навео и да су се у последњих шест месеци на КиМ вратиле 43 особе, од чега су 34 Срби. 

Наводи се и да је у последњих шест месеци забележено и неколико инцидената у етнички мешовитим срединама, па је средином јануара у селу Новак код Призрена оштећена школа у коју већином иду српска деца, док је нападач, кога су УН идентификовале као Албанца, у фебруару оштетио спомен-плочу двојици српских новинара који су нестали 1998. године.

"12. априла у околини села Доњи Јасеновик ођекнула је експлозија у којој су оштећена два возила и канцеларија", навео је Гутереш.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести